Linkuri accesibilitate

Schimb de acuzații în Parlament despre „beneficiarii” de credite neperformante de la BEM


Liderul opoziției socialiste Igor Dodon cere ridicarea imunității deputaților Iurie Leancă și Chiril Lucinschi, în legătură cu devalizarea băncilor.

După ce a reuşit să-l aducă la raport în plenul Parlamentului pe premierul Pavel Filip, socialistul Igor Dodon a insistat astăzi să fie audiat şi Procurorul general interimar pe marginea investigaţiilor apărute în presă care sugerează că unii deputaţi ar fi beneficiat de credite neperformante de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Iniţiativa PSRM nu a fost susţinută, însă a fost o ocazie pentru unii deputaţi să se acuze reciproc de implicare în numitul furt al miliardului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Socialistul Igor Dodon constată că în presă se dă acum „un război între rechinii care la diferite etape au făcut business împreună” şi crede că Parlamentul ar urma să organizeze audieri la subiect, cu invitaţia Procurorului general interimar. Între altele, Igor Dodon îi reproşează fostului premier Iurie Leancă că a acceptat, în 2014, ca Banca Naţională să ofere aproape 14 miliarde de lei celor trei bănci devalizate:

„Sunt deputaţi în Parlament care au semnat hotărâri de Guvern, este vorba de Guvernul Leancă, care în anul 2014, în luna august-septembrie-octombrie nu doar că şi-a asumat responsabilitatea faţă de Parlament şi a promovat unele acte legislative care au permis furtul de miliarde, dacă nu promovau acele legi, miliardul nu se fura. (…) În ultimul timp, apar mai des în presă informaţii că sunt deputaţi în Parlament care au beneficiat de aceste credite. Ieri, de exemplu, am văzut în presă unele informaţii despre Dl Chiril Lucinschi. Las să vină Procurorul să ne spună e adevărat sau nu e adevărat.”

Socialistul Igor Dodon crede că Procurorul general interimar ar putea cere chiar ridicarea imunităţii acestor deputaţi, cum s-a procedat în octombrie anul trecut, în cazul fostului premier Vlad Filat, condamnat în prezent la nouă ani de închisoare.

În replică, deputatul PPEM, fostul premier Iurie Leancă, l-a acuzat pe liderul socialist că operează cu date eronate şi că organele de anchetă nu ar trebui să se limiteze la anii curenţi, ci să publice lista cu funcţionarii care ar fi beneficiat de credite neperformante din 2004 încoace:

„Oare nu înţelege acest tovarăş că banii s-au furat până atunci şi au început să fie furaţi din perioada anilor 2004-2005. Din păcate a fost o regulă proastă: toţi cei care erau la guvernare au încercat cumva să mulgă această bancă cu capital de stat.”

Periodic, în presă apar articole despre implicarea unor funcţionari de rang înalt în schemele de fraudare a Băncii de Economii, Unibank şi Banca Socială. Anul trecut, de exemplu, Ziarul Naţional a publicat o investigaţie în care se menţiona că rude ale Zinaidei Greceanîi, lidera fracţiunii socialiştilor din Parlament, ar fi beneficiat de credite neperformante de la Banca de Economii, în perioada cît a deţinut funcţia de Ministru al Finanţelor. Iată cum a comentat astăzi socialistul Igor Dodon aceste acuzaţii:

„Zinaida Petrovna Greceanîi nu a fost implicată nici într-o schemă din furtul miliardului. Este vorba de un credit din anii 2007, dacă nu greşesc, sau 2008, care a fost luat de o companie unde în Consiliul de administrare, nefiind proprietar, era şi o rudă de-a Dumneaei. Ea nu este implicată absolut în nicio decizie din furtul miliardului. Încercarea de a implica preşedintele fracţiunii socialiştilor este evidentă. Se face cu scopul dea denigra imagina Dnei Greceanîi, însă nu va reuşi nimănui.”

Miercuri, portalul Today.md a publicat o anchetă care, potrivit autorilor, demonstrează că instituţiile de presă ce aparţin liberal democratului Chiril Lucinschi au fost finanţate din banii Băncii de Economii. Pe pagina sa de Facebook, deputatul Chiril Lucinschi a numit cifrele cu care operează jurnaliştii „născociri”, adăugând că toate companiile sale mediatice „au fost finanțate integral din banii obținuti din publicitate, faptul care poate fi ușor verificat”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG