Linkuri accesibilitate

Doi extremiști libanezi acuzați pentru atentatul de la Burgas


Pe locul tragediei de la Burgas
Pe locul tragediei de la Burgas

Procuratura bulgară a introdus actul de acuzare împotriva celor doi autori prezumptivi ai atentatului de la aeroportul Burgas, din 18 iulie 2012, soldat cu moartea a 5 turiști israelieni și a unui cetățean bulgar. Cei doi despre care se afirmă că împreună cu teroristul sinucigaș fac parte din organizația „Hezbollah” sunt dați în urmărire internațională prin Interpol.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

Acuzați pentru atacul terorist sunt Meliad Farrah și Hasan Hasan - doi libanezi, din care primul are și cetățenie australiană, iar cel de al doilea – canadiană.

La completarea dosarului au fost folosite informații din serviciile speciale ale 13 țări, printre care România, Statele Unite ale Americii, Israelul, Turcia, Austria, Italia, Olanda și Canada.

Autobuzul distrus în atacul cu bombă pe aeroportul din Burgas, 19 iulie 2012
Autobuzul distrus în atacul cu bombă pe aeroportul din Burgas, 19 iulie 2012

Cei doi sunt acuzați că în perioada 28 iunie - 18 iulie 2012 au participat la organizarea atacului sinucigaș în zona aeroportului Burgas care a făcut 6 victime. Au fost răniți 31 de israelieni. Atentatorul, Mohamed Hasan El Huseini, născut în 1989 la Baalbek, Liban, a avut cetățenie libaneză și franceză.

Ținta atacului a fost un grup de 38 de turiști israelieni. Acțiunea curajoasă a unui turist l-a împiedicat pe atentator să declanșeze bomba artizanală în interiorul autobuzului, caz în care numărul victimelor ar fi fost mult mai mare.

În cadrul anchetei au fost efectuate aproximativ 100 de expertize. Dosarul este compus din 80 de volume. Cei doi sunt dați în urmărire internațională prin Interpol.

Procurorul general Sotir Țațarov a adresat azi un apel deputaților să voteze noul proiect de lege pentru combaterea terorismului. El a declarat că Bulgaria a devenit ținta unor atacuri teroriste. La elaborarea proiectului de lege a fost folosită experiența partenerilor din NATO, Uniunea Europeană și Israel.

„Nu este vorbă de o lege specială care va putea afecta drepturile cetățenilor”, a spus procurorul-șef. La nevoie, armata va putea asigura paza instituțiilor statului, a spitalelor, școlilor și altor obiecte sociale. Proiectul de lege a fost introdus în parlament.

XS
SM
MD
LG