Linkuri accesibilitate

Trump pune paie pe focul rus


A recunoaste Crimea ca parte a Rusiei nu este o idee la care experții în politica externă, de ambele părti ale spectrului politic american, se gîndesc.

In loc sa se distanteze de ea, Donald Trump pune paie pe focul controversei cu privire la presupusele sale legaturi cu Rusia lui Putin. Despre cum a evoluat aceasta tema în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

La o conferinta de presa, omul de afaceri si candidat al Partidului Republican la presedintia Statelor Unite s-a referit la acuzația ca Moscova s-ar afla la originea pirateriei cibernetice de la Comitetul National Democrat, adaugind dupa aceea ca daca rusii au astfel de capabilitati ii indeamna sa gaseasca si cele 30 de mii de emailuri pe care Hillary Clinton le-a sters si care nu au putut fi vazute de cei care au investigat folosirea serverului ei personal, cit timp a fost secretar de stat.

Atit democrati la conventia de la Philadelphia cit si analisti si comentatori s-au grabit sa-l acuze pe Trump de declaratii iresponsabile, chiar de tradare, pentru ca a indemnat o putere ostila Americii sa atace sistemele informatice ale unor institutii americane. Trump a spus ca a glumit, ceea ce probabil a si facut dorind sa mute discutia catre emailurile lui Clinton, dar asta dovedeste ca nu intelege cit de delicata este tema interventiei cibernetice a Moscovei si ca are tendinta de a improviza atunci cind nu intelege. Si cind nu intelege pluseaza.

Intrebat daca, in calitate de presedinte ar recunoaste Crimea ca parte a teritoriului Rusiei, Donald Trump a raspuns ca va analiza aceasta situatie. Fireste ca este aceasi maniera de a raspunde cind nu stie despre ce este vorba sau nu are raspuns, ca de exemplu afirmatia repetata ca nu doreste sa spuna ce va face cu ISIS, pentru ca nu vrea ca dusmanul sa afle. Dar a recunoaste Crimea ca parte a Rusiei nu este o idee la care experti in politica externa, de ambele parti ale spectrului politic american se gindesc. Si fireste ca concluzia este ca Trump face din nu se stie ce motive, jocul Moscovei, fapt pe care el si echipa lui il neaga.

Un reputat analist politic conservator, George Will a avansat chiar ipoteza ca Trump nu-si face publice impozitele pentru ca ele ar da iveala legaturi cu oligarhi rusi. Nu se stie daca e asa si nu se stie precis, exista insa serioase indicii, daca Rusia e in spatele actului recent de piraterie cibernetica. Ceea ce se stie insa este ca Vladimir Putin nu ar fi la prima incercare de a se amesteca in spatii electorale occidentale, el sprijinind variantele europene ale lui Trump si incercind acolo unde gaseste brese sa destabilizeze Occidentul si aliantele sale. Putin nu are nevoie sa coordoneze cu campania omului de afaceri, el poate incerca sa-l ajute pentru ca vede il el o speranta sa-si apropie obiectivul.

XS
SM
MD
LG