Linkuri accesibilitate

Mană cerească pentru naţional-populişti


Premierul maghiar Viktor Orban la un meci Ungaria-Austria
Premierul maghiar Viktor Orban la un meci Ungaria-Austria

Reacţiile naţional-populiştilor europeni după atacurile din Franţa şi Germania.

Ultimele atacuri teroriste de mai mare sau mai mică anvergură petrecute în Germania și Franța au folosit politicienilor naționaliști, populiști de pe întreg cuprinsul Europei ca argument pentru noi apeluri la discriminare împotriva musulmanilor și străinilor.

Pentru grupurile, partidele, mişcările şi organizaţiile radicale de dreapta din Europa, atacurile din ultimele zile din Germania şi Franţa sînt o adevărată mană cerească. Reprezentanţii acestor grupuri, instrumentalizează acum aceste atacuri, invocîndu-le ca o justificare pentru linia lor, cimentată din reziduuri xenofobe deghizate şi, mai nou, dintr-un anti-islamism militant, prezentat ca o modalitate de apărare a unui iminent „declin al Apusului creştin”.

Corespondența zilei de la Berlin cu William Totok
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Reacţiile politice ale populiştilor de dreapta din Europa s-au îndreptat în ultimele zile cu o virulenţă ieşită din comun împotriva cancelarei Angela Merkel. Săgeţile otrăvite ale propagandei populiste trase de către politicieni din Olanda, Ungaria, Austria, Polonia sau Marea Britanie au ca ţintă principală politica liberală a Germaniei faţă de migranţi.

Fotografia trucată a Angela Merkel răspîndită pe Twitter de Geert Wilders
Fotografia trucată a Angela Merkel răspîndită pe Twitter de Geert Wilders

Astfel, populistul naţionalist olandez şi lider al Partidului Libertăţii (Partij voor de Vrijheid), Geert Wilders, a răspîndit pe Twitter un fotomontaj pe care poate fi văzut cancelara cu mîinile mînjite de sînge. Datorită unor „politicieni laşi” ca Angela Merkel şi premierul olandez Mark Rutte, frontierele europene mai sînt deschise, iar islamul are cale liberă. „Mulţumesc Angela şi Mark”, scrie Wilders, „pentru intrarea teroriştilor”.

După atacul sinucigaş de la Ansbach, nici Frontul Naţional din Franţa nu a ratat ocazia pentru a-şi lansa criticile. „Primirea migranţilor este o nebunie”, scria vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot, tot pe Twitter. Deputata Marion Maréchal-Le Pen, nepoata şefei Frontului, Marine Le Pen, mergea şi mai departe, insinuînd tot acolo: „Cîţi terorişti se află între milionul de refugiaţi ai lui Merkel. 10? 100? 1000? Iresponsabil.”

Din această galeria nu putea lipsi nici premierul Ungariei, Viktor Orbán. Potrivit ziarului german „Die Welt”, acesta şi-a reiterat părerile, nu tocmai noi, faţă de chestiunea refugiaţilor, înăsprindu-şi vocea. Migraţia, a spus el după recentele atacuri din Germania şi Franţa, „migraţia este otravă”, iar „fiecare migrant constituie un pericol public” pentru securitatea europeană. Propunerea de repartizare a migranţilor în diferitele ţări UE a numit-o Orbán o „răspîndire a terorismului în toată Europa”.

Desigur, astfel de cuvinte sînt aplaudate de politicieni care împărtăşesc păreri similare. Atît din partea activiştilor mişcărilor de genul Pegida (Patrioţi europeni contra islamizării Apusului), ai Alternativei pentru Germania (AfD) sau Partidului aşa-zis Liberal din Austria (FPÖ – Freiheitliche Partei Österreichs). Potrivit ziarului „Kurier”, liderul populiştilor austrieci, Heinz-Christian Strache, scria că acum ar trebui să se termine odată cu migranţi şi cu „politica asta de calmare periculoasă” („gemeingefährliche Beschwichtigungspolitik”). „De ani de zile avertizez faţă de această ameninţare radical-islamistă”, susţine Strache, cerînd oprirea acestei „politici a falsei toleranţe”.

Nici conducerea Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) din Polonia nu a scăpat ocazia pentru a-şi articula din nou resentimentele faţă de multi-culturalism, susţinînd că s-a dovedit că migranţii primiţi în ultimii ani nu pot fi integraţi în societate.

Pornind de la părerile Papei Francisc faţă de fenomenul migraţionist, mass-media din Germania atrage atenţia asupra unui conflict latent între Vatican şi Polonia oficială care s-a pronunţat contra primirii unor refugiaţi. Suveranul Pontif a început astăzi o vizită oficială în Polonia, unde se va întîlni şi cu episcopii ultraconservatori. Aceştia susţin (potrivit relatărilor difuzate de DLF), fără rezerve, linia partidului (PiS) care se află la guvernare.

Din acest cor al naţional-populismului expansiv nu lipseşte nici gazeta naţionalistă „NapocaNews” din Cluj/România. Aceasta a devenit port-drapelul publicistic al unei campanii active contra aşa-numitului „pericol islamic”. După atacul asupra unei biserici din apropierea oraşului francez Rouen, gazeta din Cluj susţinea deunăzi că există dovezi „că poliţia, serviciile secrete şi politicienii socialişti francezi, dacă nu sunt orbiţi de neo-marxism sigur sunt complici ai păpuşarilor din spatele Statului Islamic.”

De remarcat este faptul că „NapocaNews”, nu şi-a ascuns niciodată simpatiile pentru organizaţiile europene sau româneşti care se află pe aceeaşi linie eurosceptică de tip dughinist, promovată şi de ziarele de propagandă ghidate de Moscova ca „Sputnik” sau „Newsfront”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG