Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Plăcuţele de înmatriculare şi diplomele sunt nişte probleme supte din deget”


Moldova - presidential car of Transnistrian separatist leader Igor Smirnov, Bender (Tighina), 21Nov2011
Moldova - presidential car of Transnistrian separatist leader Igor Smirnov, Bender (Tighina), 21Nov2011

Despre vizita ministrului german de externe în Moldova, în dialog cu directorul de programe la Institutul pentru Politici Publice.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat ieri o vizită de lucru la Chişinău şi Tiraspol. Ce şi-a propus, de fapt, prin această vizită şeful diplomaţiei germane şi ce a reuşit în condiţiile în care divergenţele dintre părţile negociatoare în procesul de reglementare transnistreană par să rămână acute şi doar cosmetizate cu retorică optimistă? Punctul de vedere al directorului de programe la Institutul pentru Politici Publice, Oazu Nantoi:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vizita de ieri la Chişinău şi Tiraspol a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a avut loc într-un context în care retorica optimistă în procesul de reglementare transnistreană abia de camuflează menţinerea divergenţelor dintre părţile negociatoare. În plus, şi la Chişinău, şi la Tiraspol lumea pare mai mult preocupată de alegeri, decât de procese care dăinuie de un sfert de secol… De fapt, în opinia dumneavoastră, ce şi-a propus prin această vizită dl Steinmeier şi ce rezultate pot fi întrezărite?

Oazu Nantoi: „Eu voi începe cu rezultatele: niciun fel de rezultate pozitive pentru Republica Moldova, din simplul motiv că așa-zisul format pentalateral al procesului de negocieri pornește de la o schemă absolut eronată de percepere a situației în raioanele de est ale Republicii Moldova. Și dl Steinmeier a utilizat formula de „consolidare a încrederii între părți”, considerând că părțile sunt populația de pe ambele maluri ale Nistrului, pe când „părți” în acest conflict este Republica Moldova și Federația Rusă. Federația Rusă care controlează acest regim, Federația Rusă care asigură supraviețuirea lui, chiar și în condiții dificile, Federația Rusă care se opune transformării operațiunii de menținere a păcii într-o operațiune civilă. Și, în asemenea condiții, așa-zisul format pentalateral, chiar dacă la 26 septembrie 2005, s-au adăugat Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană în calitate de observatori, repet, nu poate aduce nimic pozitiv pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Șeful diplomației germane a insistat pe necesitatea recunoașterii de către Chişinău a diplomelor universitare și a altor documente științifice emise în regiunea transnistreană și, la fel, pe recunoaşterea plăcuțelor de înmatriculare din regiune ca să fie valabile în spațiul UE… De ce aceste măsuri sunt văzute ca atât de importante în procesul de reglementare?

Oazu Nantoi: „În primul rând, o mică precizare privind apostilarea diplomelor din stânga Nistrului. Chișinăul nu are nimic împotrivă cu condiția că pe aceste diplome va fi scris, de exemplu, „Universitatea de la Tiraspol”, pe când cei de la Tiraspol, cu încăpățânare și obrăznicie, insistă ca pe ele să fie scris „Universitatea de Stat de la Tiraspol”. Prin urmare, vă dați seama că aceste așa-zise „probleme” nu au nimic comun cu reglementarea politică a conflictului, cu procesul de reîntregire a Republicii Moldova, cu eliberarea locuitorilor din stânga Nistrului din captivitatea acestui regim autoritar, xenofob și controlat de Federația Rusă. În ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare, eu știu un singur caz: Uzina metalurgică de la Râbnița, care nu plătește impozite în bugetul Republicii Moldova, în parcul său de automobile, are, mi se pare, 345 de automobile. Toate sunt înregistrate în Republica Moldova cu numere de înmatriculare și nu există niciun fel de probleme. Prin urmare, suntem nevoiți să constatăm că atât așa-zisa problemă de apostilare a diplomelor, precum și plăcuțele de înmatriculare sunt niște probleme absolut artificiale folosite pentru a mima „existența dialogului, perspective de consolidare a încrederii etc., etc.”. Repet, formatul pentalateral este unul mort, a fost mort din start și de la el nu putem să ne așteptăm la nimic. Și, totodată, mă simt obligat să menționez că, atunci când la 3 martie 2006 a început să funcționeze misiunea de asistență la frontiera Uniunii Europene moldo-ucrainene, EUBAM, această misiune a început să funcționeze fără niciun fel de măsuri de încredere, fără niciun fel de negocieri cu marionetele rusești de la Tiraspol și s-a dovedit a fi instrumentul cel mai eficient pentru integrarea malului stâng în spațiul economic al Republicii Moldova. Alta este că agenții economici din stânga Nistrului nu plătesc impozite în bugetul Republicii Moldova, ceea ce se datorează inclusiv nepăsării, ignoranței din partea guvernanţilor noştri, care doar mimează preocuparea de soluţionarea acestei probleme vitale pentru perspectiva statalităţii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce se insistă pe recunoaşterea plăcuţelor de înmatriculare transnistrene, ca măsură de creştere a încrederii, și nu pe adoptarea plăcuţelor moldoveneşti de către regiunea transnistreană?

Oazu Nantoi: „Este un nonsens. Să ne uităm mai atent la faptul că aşa-zisul „Coş III” nici nu este atins în cadrul acestor negocieri. Şi dacă pornim de la faptul că în februarie 2000 la Bratislava a fost oficializat acest format, câte sute de ani trebuie să treacă ca noi să avem o ţară reîntregită?”

Europa Liberă: Şi atunci de ce credeţi că se insistă pe aceste măsuri?

Oazu Nantoi: „Acestea sunt regulile birocratice, când o structură cum este OSCE, care şi-a pierdut rostul existenţei, încearcă să mimeze nişte activităţi, pentru a-şi justifica existenţa. Să nu uităm că, de exemplu, doamna Merkel, împreună cu domnul Medvedev, care pe atunci era preşedintele Rusiei, la 5 iunie 2010, au semnat la Mesenberg un memorandum foarte promiţător, foarte optimist. Acum suntem în 2016, Rusia a atacat Ucraina, a anexat Crimeea, a dat peste cap tot sistemul de securitate pe continentul european. Unde am ajuns?”

Europa Liberă: Premierul Filip a fost citat, afirmând: „Am confirmat hotărârea noastră fermă de a contribui efectiv la realizarea protocolului de la Berlin, inclusiv în chestiunea diplomelor”. Cum la modul practic s-ar putea întâmpla aşa ceva, dacă se va întâmpla?

Oazu Nantoi: „Toată această vânzoleală nu are nimic comun cu soluţionarea problemei. Acestea sunt probleme absolut inventate şi care nu au nimic comun cu esenţa problemei, cu faptul că proiectul statalităţii Republicii Moldova nu este unul împlinit, că pe teritoriul Republicii Moldova se află ilegal trupele Federaţiei Ruse, că cetăţeanul Republicii Moldova Vadim Pisari a fost ucis pe teritoriul Moldovei de aşa-zisul pacificator rus şi nimeni nu a fost pedepsit, că, contrabanda uneşte ambele maluri şi compania „Energocapital” uneşte persoanele corupte de la Tiraspol şi Chişinău. Iar noi, când plătim tarifele pentru energia electrică, aceşti bani curg în buzunarele persoanelor corupte de pe ambele maluri. Acolo este esenţa problemei, dar nu în plăcuţele de înmatriculare. Persoanele, care fac parte din aşa-zisele structuri de stat din stânga Nistrului şi care prin definiţie sunt complici la uzurparea puterii de stat şi criminali de stat, circulă liber prin lume cu paşapoarte biometrice moldoveneşti şi totul este ok.”

Europa Liberă: Şi totuşi îmi permit să vă întreb, aplicarea protocolului din iunie de la Berlin şi, în general, o eventuală soluţie pentru conflictul transnistrean, în condiţiile de acum, ar mai lăsa loc pentru vectorul european într-o Republică Moldovă reîntregită, cu o regiune care visează la integrarea de jure în Federaţia Rusă?

Oazu Nantoi: „În primul rând, este ridicol să vorbim despre vectorul european fără malul stâng. În situația când noi am constatat că trăim într-un stat captiv, unde o persoană odioasă controlează Parlamentul, justiţia, Procuratura Generală, Curtea Constituţională, CNA, mass-media etc., etc., care vector european?! Noi alunecăm spre un regim autoritar, banditesc, care nu are nimic comun cu Europa, în afară de frontieră cu România, aceasta este una la mână. Al doilea moment, politicienii de la Chişinău, care nici nu doresc să gândească despre soluţionarea problemei conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova, în subconştientul lor, acei de dreapta, se tem că populaţia din stânga Nistrului va participa la alegeri în Republica Moldova reîntregită şi ne va duce de „căpăstru” la porţile Kremlinului. Este o aberaţie, dat fiind faptul că, atunci când vorbeşti despre soluţionarea problemei, trebuie să porneşti de la nişte definiţii foarte clare ce înseamnă soluţionarea conflictului: alipirea mecanică a două nenorociri, a doua diagnoze? Aceasta înseamnă soluţionarea conflictului? Dacă nu greşesc, în 2002, eu am lansat strategia „3D – decriminalizarea, demilitarizarea Transnistriei şi democratizarea Moldovei reîntregite”. Fără ca să creăm un stat de drept funcţional pe malul drept, este inutil să vorbim despre reîntregirea ţării. Or, dacă vom avea aici un stat de drept funcţional, atunci aceste norme trebuie să fie extinse pe malul stâng. Malul stâng trebuie să fie epurat de consecinţele nefaste ale acestui regim autoritar şi, de facto, de ocupaţia rusă şi doar atunci vom putea vorbi de reîntregirea ţării. Vreau să remarc, că chiar şi până în prezent teritoriile care au aparţinut fostei Germanii Democratice, care a intrat în componenţa Germaniei reîntregite, totuşi au păstrat un specific regional, local, inclusiv sub aspect politic. Problema este una complicată, problema este şi mai gravă din cauza faptului că nimeni în societatea moldovenească, în primul rând, clasa politică nu se preocupă de această problemă. Și aceasta este o ameninţare foarte gravă la adresa statalităţii Republicii Moldova. Dar plăcuţele de înmatriculare şi diplomele sunt nişte probleme supte din deget, care nu au nimic cu gravitatea situaţiei.”

Europa Liberă: Şi pe final, alegeri în curând pe malul drept, alegeri pe malul stâng. S-ar zice că nu e cea mai prielnică perioadă pentru progrese în negocieri, chiar dacă preşedinţia germană a OSCE nu prea are timp să aştepte. Cum vor evolua lucrurile, în opinia dumneavoastră?

Oazu Nantoi: „Eu nu am motive să-mi schimb opinia că OSCE este o structură moartă. Eu nu am motive să-mi schimb opinia că aşa-zisul proces de negocieri nu poate să aducă la nimic pozitiv şi nu sunt obligat să merg pe acest calapod steril, care contribuie la compromiterea proiectului de statalitate a Republicii Moldova. Şi acest conflict nu se rezolvă prin negocieri cu descreieratul Evgheni Şevciuk sau cu Igor Smirnov care, timp de 20 de ani, „a muls” populaţia din stânga Nistrului prin contrabandă şi acum trăieşte lejer la Tiraspol, iar fecioraşii lui prin lume. Deci, întrebările dumneavoastră demonstrează pe cât de gravă este situaţia în societatea moldovenească, când nimeni nu vrea să gândească despre aceea cum se rezolvă asemenea probleme. Şi noi ne lăsăm atraşi în această capcană când mergem pe calapoadele acestea: procesul de negocieri, cedări, confidence building. Eu tare aş fi vrut ca domnul Steinmeier să se intereseze care este randamentul banilor colectaţi de la contribuabilii europeni şi investiţi de Uniunea Europeană în aşa-zisele măsuri de consolidare a încrederii, când de partea cealaltă în aceste proiecte participau nişte pretinse ONG controlate de KGB de la Tiraspol şi care au compromis şi ideea de consolidare a încrederii, dar şi au adus la aceea că banii Uniunii Europene au contribuit la consolidarea acestui regim, de facto. Prin urmare, situaţia este mult prea complicată şi vizita domnului Steinmeier doar demonstrează acest lucru, când o ţară, care este locomotivă a Uniunii Europene, ministrul de externe al acestei ţări se duce la Tiraspol şi se întâlneşte cu nişte marionete ruseşti care nu răspund de nimic şi nu pot face nimic.”

XS
SM
MD
LG