Linkuri accesibilitate

„Urmele atacului duc la Kremlin”


Rusia ar putea sta în spatele unei tentative ample de amestec în procesul politic din Statele Unite ale Americii în ajunul alegerilor.

O încercare a Kremlinului de a influența mersul campaniei prezidențiale din SUA – astfel au calificat majoritatea experților americani cele peste 20 de mii de mesaje electronice făcute publice de WikiLeaks, furate de hakeri de pe serverele Comitetului național al Partidului Democrat al SUA. Și deși opinia observatorilor cu privire la scopul acestor acțiuni este diferită, aceștia sunt de acord că este vorba despre cea mai amplă încercare de a interveni în procesul politic american care a fost pusă la cale cel mai probabil de un stat străin, scrie colegul nostru de la Radio Svoboda, Iuri Jigalkin.

Vineri grupul WikiLeaks a postat pe site-ul său zeci de mii de mesaje scrise de funcționarii Partidului Democrat de la începutul anului 2015 până în mai 2016. Mesajele constituie un fel de agendă a campaniei electorale și sunt de fapt o corespondență de rutină, interesul față de care dispare după lecturarea primelor două-trei mesaje. Însă deja a doua zi interesul presei americane a fost atras de patru mesaje scurte. Într-unul dintre acestea președintele partidului, Debbie Wasserman Schultz, îi dă un calificativ nepublicabil lui Jeff Weaver, șeful staff-ului electoral al lui Bernie Sanders. În alt mesaj conducătorii partidului discută zvonurile cu privire la viziunile ateiste ale lui Sanders și despre cum pot fi folosite aceste zvonuri. Într-un al treilea mesaj aceștia se întreabă – poate ca s-ar putea atrage atenția asupra proastei organizări a campaniei lui Sanders ca argument pentru incapacitatea acestuia de a conduce țara? Într-un al patrulea mesaj, Wasserman Schultz regretă faptul că Sanders a fost independent, nu a fost democrat, înainte de a-și propune candidatura pentru președinția Partidului Democrat.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

Apariția acestor materiale compromițătoare din punctul de vedere al simpatizanților lui Sanders, materiale care confirmau să simpatiile președintelui partidului erau de partea lui Hillary Clinton, a fost suficientă pentru ca până duminică Debbie Wasserman Schultz să-și anunțe demisia de la șefia Partidului Democrat. Și deja luni presa americană a început să citeze mai mulți oficiali din cadrul FBI și a altor servicii secrete americane care afirmau să sursa scurgerilor de informații este Rusia.

După cum scrie The New York Times, toate dovezile tehnice indică asupra faptului că agențiile de spionaj rusești sunt cele care au organizat furtul corespondenței electronice a Comitetului național al Partidului Democrat, deși este mai puțin clar cine a transmis-o către WikiLeaks.

Publicația The Daily Beast, care este cunoscută ca având surse bune în serviciile secrete americane, citează persoane oficiale americane care suspectează că apariția materialelor compromițătoare împotriva adepților lui Hillary Clinton din conducerea Partidului Democrat a fost organizată de Kremlin. Lucrurile au mers chiar până în punctul în care șeful staffului electoral al Donald Trump, Paul Manafort, a fost întrebat, în stil judecătoresc, în timpul unui tolk-show duminical „dacă există vreo legătură dintre domnul Trump și staff-ul său electoral cu Putin și regimul acestuia”. „Este absurd!”, a fost răspunsul.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Fostul general al KGB-ului din URSS, Oleg Kalughin, nu exclude că Moscova chiar ar miza pe Trump. El își amintește cum în perioada sovietică Kremlinul finanța partidul comunist din SUA, crea partide și grupuri de cele mai diferite culori care făceau agitație în SUA, KGB edita reviste ale unor organizații fictive cu scopul de a influența procesul politic din Statele Unite. Astăzi această activitate a luat proporții noi, spune Oleg Kalughin.

Oleg Kalughin
Oleg Kalughin

Oleg Kalughin: „Nu exclud astfel de evoluții, pentru că serviciul continuă să existe. Dezinformarea, pregătirea unor așa-numite operațiuni active de dezinformare, pregătirea unor partide politice, a unor grupuri și alte acțiuni de acest fel… Astfel de activități sunt acum mai ample ca în trecut.”

RFE/RL: Dar cât de reală credeți că este supoziția potrivit căreia Moscova ar încerca să-l susțină pe Trump?

Oleg Kalughin: „Este posibil, deși nu neapărat chiar așa și este. Pentru că Trump, din punctul meu de vedere, este un om imprevizibil. Pozițiile lui se pot schimba în funcție de circumstanțe. Nu aș miza pe activitatea lui politică și pe pozițiile care pot fi într-o mare măsură aventuroase. În zilele noastre aceste lucruri pentru marile puteri precum Rusia sau SUA pot fi periculoase. Spre deosebire de Hillary care este un om cu o experiență mare, chiar dacă nu-i lipsesc și neajunsurile, Trump mi se pare un aventurier.”

RFE/RL: Adică dacă pe Trump într-adevăr se mizează la Kremlin, atunci este o miză greșită, din punctul Dumneavoastră de vedere?

Oleg Kalughin: „Da, este o miză greșită.”

Publicarea materialelor compromițătoare la adresa adversarilor lui Bernie Sanders din conducerea Partidului Democrat pare să fie o operațiune a Kremlinului căreia trebuie să i se răspundă, este de părere fostul asistent al secretarului de stat american, David Kramer:

David Kramer: „Acțiunea a fost planificată pentru începutul lucrărilor Congresului Partidului Democrat, aceasta a dus la demisia președintelui Comitetului național al partidului, iar urmele atacului duc către Kremlin. Și, din punctul meu de vedere, această acțiune trebuie tratată drept un atac cibernetic împotriva SUA. Este o imixtiune a Rusiei în procesul politic american. Noi trebuie să tratăm acest episod cu foarte multă seriozitate”.

David Kramer
David Kramer

RFE/RL: Se știe că FBI cercetează acest episod al furtului corespondenței electronice, ceea ce constituie o faptă penală în SUA. Dar în principiu se poate contracara această activitate sau Kremlinul, dacă acesta stă în spatele acestui furt, va putea și pe viitor să intervină abuziv în procesele politice americane?

David Kramer: „Să nu uităm că SUA a fost nu foarte demult ținta unui atac amplu al hakerilor chinezi care au furat informația personală a sutelor de mii, dacă nu a milioane, de funcționari publici din baza de date centralizată de stat. Noi trebuie să ne protejăm mai bine rețelele de atacuri, dar nu cred că ar trebui să răspundem Rusiei în mod simetric. Eu sunt sigur că avem și noi destule materiale compromițătoare care nu vor plăcea celor de la Kremlin, materiale compromițătoare pescuite din sistemul lor.”

FBI ar urma să facă publice rezultatele investigației cu privire la spargerea serverelor Comitetului național al Partidului Democrat deja după alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 8 noiembrie. Dar adepții lui Hillary Clinton, inclusiv reprezentanții oficiali ai Partidului Democrat, vorbesc public, cu referire la specialiști, despre apartenența Kremlinului la acest episod, încercând astfel să câștige puncte în confruntarea cu Donald Trump.

XS
SM
MD
LG