Linkuri accesibilitate

„Pirateria cibernetică este doar o unealtă folosită de Moscova”


Un comentariu din presa americană pe tema alegerilor prezidențiale din Statele Unite și a războiului hibrid rus.

Fostul subsecretar de stat pentru diplomatie publica, Tara Sonenshine scrie in „The Hill” despre suspiciunea ca pirati cibernetici rusi s-ar fi aflat la originea unei scurgeri de information, emailuri ale Comitetului National Democrat care au fost facute publice inaintea Conventiei Partidului. Despre argumentele autoarei în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Ea incepe prin a spune ca ancheta FBI va elucida, dar asta va lua timp, daca intr-adevar pirati cibernetici rusi sint la originea acestei scurgeri de informatii care a deraiat inceputul conventiei democratilor si a dus la demisia presedintei Comitetului Democrat. Dar, continua autoarea „Un lucru e sigur. Rusii perfectioneaza arta manipularii informatiilor in ultimii ani, pentru a influenta opinia publica in tara si in jurul lumii, in speranta ca vor reusi sa intareasca pozitia si prestigiul lui Vladimir Putin.

„Pirateria cibernetica este doar o unealta folosita de Moscova” – continuă articolul care aminteste că jurnalismul de investigatie a dat la iveala rolul agentiilor de influenta, asa numitii troli ai lui Putin, care incearca sa influenteze opinii impotriva Occidentului, si in favoarea liderului rus, fie pe Internet fie in presa traditionala. Daca aceste atacuri au sprijin de stat sau particular este irelevant, pentru ca Putin controleaza societatea rusa si vocile independente au influenta din ce in ce mai redusa.

Tara Sonenshine vorbeste apoi despre persecutiile la care e supusa presa libera in Rusia si despre prigoana declansata impotriva unor organizatii neguvernamentale. Toate aceste realitati indubitabile invita la suspiciuni cu privire la intentiile si actiunile Kremlinului. Autoarea crede ca, in aceste conditii trebuie sa se inmulteasca vocile impotriva pirateriei cibernetice, indiferent daca in spate se afla state, servicii de securitate sau entitati private.

Actiuni in justitie sint importante dar la fel de importanta este – crede autoarea – o viguroasa dezbatere publica. „Amestec in alegeri din strainatate nu este ceva nou pentru Moscova” – scrie Sonenshine, continuind „Noul spatiu mediatic permite un nivel fara precedent al manipularii. Sa aflam ce s-a intimplat cit mai repede cu putinta. Si daca intr-adevar firul vinovatiei duce in Piata Rosie, trebuie sa fim pregatiti sa luam masuri serioase pentru a-i opri pe rusi, inainte ca ei sa o faca”.

XS
SM
MD
LG