Linkuri accesibilitate

Renato Usatîi și prezumția de nevinovăție a lui însuși, și a lui Vlad Plahotniuc


Procurorii au anunțat că-l vor invita în mod repetat pe Renato Usatîi să se prezinte la Procuratura Anticorupție.

Renato Usatîi refuză să vorbească cu procurorii. El fost invitat luni la Procuratura Anticorupție să dea detalii cu privire la declarațiile sale că vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc ar fi vrut să-i ofere un milion 500.000 de dolari ca să părăsească țara în perioada alegerilor prezidențiale, programate în toamna acestui an. Usatîi a spus că vrea să vorbească cu oamenii legii, dar că o va face în cadrul unui dosar penal, astfel încât declarațiile lui să servească drept probe. De cealaltă parte, procurorii spun că vor deschide o cauză penală doar după ce Usatîi va accepta invitația autorităților.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Primarul de la Bălți Renato Usatîi s-a prezentat luni la Procuratura Anticorupție, dar a vorbit numai cu presa, nu și cu procurorii care îl invitaseră să depună oficial declarații împotriva fruntașului democrat Vlad Plahotniuc, acuzat că ar fi încercat să-l mituiască după două întrevederi, despre care spune edilul că le-ar fi avut cu politicianului. Usatîi a fost invitat la procuratură după ce săptămâna trecută a declarat la un post de televiziune că Plahotniuc i-ar fi propus 1,5 milioane de dolari mită pentru a pleca în străinătate pe câteva luni. Mai exact este vorba de perioada septembrie - noiembrie, pentru a nu-i „încurca planurile” democratului la alegerile prezidențiale din octombrie. Potrivit lui Usatîi, Plahotniuc l-ar fi amenințat în cazul în care primarul de la Bălți s-ar fi opus ofertei. Totuși, Usatîi n-a mai ajuns să facă declarații în fața procurorilor. Avocata lui, Ana Ursachi explică de ce a luat această decizie:

„I-am recomandat lui Renato Usatîi să nu meargă la o discuție neoficială, pentru că el nu are nici un statut procesual, nici statut de martor sau victimă. Totodată, nu există un dosar sau un proces penal în care informațiile obținute de la el să se extragă în mod oficial și trei - atâta vreme cât procurorii o să mimeze aceste activități în această țară nu va fi descoperit nimic.”

Cu alte cuvinte, Renato Usatîi spune că pe de o parte nu are încredere în justiția Procuraturii, pe de altă parte politicianul spune că va face declarații împotriva lui Vlad Plahotniuc doar dacă procurorii îl vor obliga, citând-ul ca parte a unui dosar. Asta în timp ce șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că Usatîi nu face nimic altceva decât show-uri politice:

„Este foarte ușor să învinuiești procurorii că nu investighează. Cum să investigăm dacă persoana care afirmă că Plahotniuc a săvârșit o infracțiune nu se prezintă la organul de urmărire penală, precum că el nu are încredere. Nici nu ne-a dat posibilitatea să respectăm procedura și deja din start blamează Procuratura. După mine, sunt niște alegații de ordin politic pentru că este o persoană politică.”

Viorel Morari a explicat că dosarul penal urma să fie pornit dacă Usatîi făcea declarații, care avea să dovedească nevoia inițierii unei cauze penale:

„Dacă cetățeanul Usatîi avea să facă declarații, fiind avertizat de răspundere penală, avea să fie audiat în calitate de martor, sau după caz parte vătămată, dacă aveau să fie constatate circumstanțele respective.”

Totodată, experții din domeniu, printre care și președintele Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, spune că procurorii aveau toate instrumentele la îndemână pentru a-l obliga pe Usatîi să depună mărturii:

„Conform modificărilor din 2012, persoana poate fi audiată ca martor chiar și până la pornirea urmărirei penale. Nu contează, e pornit sau nu dosarul, dacă există o sesizare și există o investigație, chiar dacă dosarul penal nu este pornit, dar persoana este citată în calitate de martor, atunci este obligată să apară și să fie audiată în calitate de martor. [...] Dacă el nu a fost citat în calitate de martor, atunci nu este obligat să vină.”

Anterior, și fostul procuror municipal Ivan Diacov declarase că legea-i obligă pe procurori să se autosesizeze și să intenteze un proces penal.

Procurorii au anunțat că-l vor mai invita în mod repetat pe Renato Usatîi să se prezinte la Procuratura Anticorupție.

Până acum vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, nu a reacționat la învinuirile aduse de către Renato Usatîi.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG