Linkuri accesibilitate

Cine și de ce vrea modificarea Codului Audiovizualului din Republica Moldova


@Ethan Cohen, New York.
@Ethan Cohen, New York.

O zonă gri între produsul autohton și așa-zisa propagandă.

Asociația Presei Independente a organizat luni o dezbatere despre cum poate fi protejat spaţiul informaţional de propaganda externă şi internă. Discuţiile au loc cu o zi înainte de dezbaterile publice anunţate pentru marţi de spicherul Adrian Candu pe marginea amendamentelor la Codul Audiovizualului care îşi propun să elimine propaganda şi să promoveze produsul mediatic autohton. Amendamentele promovate de democraţi au fost criticate atât de experţi media, cât şi de mai multe organizaţii internaţionale pentru că ar încălca libertatea de expresie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Mai mulţi experţi media prezenţi la dezbatere au reluat criticile la amendamentele promovate de legislatorii democrați, adoptate în primă lectură, anticipând oarecum dezbaterile publice anunţate pentru marţi asupra acestor modificări la legislaţia audiovizualului.

PD optează pentru interdicţia retransmiterii emisiunilor informative şi analitice produse în ţările care nu au aderat la Convenţia pentru televiziunea transfrontalieră, între care şi Federaţia Rusă.

Vor de asemena să oblige radiodifuzorii autohtoni să aibă zilnic cel puţin opt ore de produs autohton, inclusiv şase ore în perioada de maximă audienţă.

În opinia experţilor, coaliţia majoritară vrea să voteze aceste modificări separat de noul cod al audiovizualului, care va fi abandonat pe o perioadă nedeterminată.

Faptul că amendamentele care potrivit autorilor urmăresc oprirea a ceea ce ei numesc „propaganda externă” includ laolaltă interdicţii (care par să fie îndreptate împotriva mediilor ruseşti, dar şi obligația de include produsul autohton, pe care puţini radiodifuzori şi-l pot permite) îi face pe experţi să pună la îndoială bunele intenţii ale inițiatorilor acestei legi. Directorul executiv al Asociaţiei presei independente, Petru Macovei:

„Propaganda este un fenomen atât de complex încît e nevoie de mai multe măsuri. Produsul autohton este puțin altceva, pentru care parlamentul ar trebui în primul rând să creeze condiţii pentru dezvoltarea lui. Dacă până în 31 iulie legea va fi votată, promulgată, publicată şi va intra în vigoare, până la alegerile din octombrie[trebuie să se întâmple nişte epurări pe piaţa media. Probabil că se doreşte curăţarea sau lărgirea spaţiului de manevră al posturilor, trusturilor care au puteri financiare, și sunt finanţate en gros.”

Expertul în legislaţia media Eugeniu Rîbca aminteşte că în prezent radiodifuzorii sunt obligaţi să facă cel puţin 30 la sută produse proprii. Proiectul de lege propus de democraţi exclude însă noţiunea de produs propriu înlocuind-o cu cea de produs autohton. Astfel se încearcă evitarea alocaţiilor de un procent din cifra de afaceri către CCA, crede expertul:

„Dacă se adoptă proiectul pe lângă televiziunea X o să apară casa de producţie Y la care vor fi transferaţi toţi angajaţii pentru ca cifra de afaceri să fie mai mică. Aici îi înţeleg vor să scape de acest procent. Totuşi este ceva care mă îngrijorează. Parlamentarii înaintează nişte proiecte de lege prin care modifică radical politica statului în domeniul audiovizualului. Am impresia că nimeni nu a întrebat CCA tranşant: Țnu vă simţiţi nişte idioţi, stimaţi membri ai CCA, voi care ani de zile aţi cerut 30 la sută să fie producţie proprie şi noi acum fără ca să vă întrebăm anulăm şi lăsăm numai producţia autohtonă?' Se fac schimbări la nivel legislativ fără să fie consultată autoritatea de reglementare, ceea ce mi se pare grav. ”

Eugeniu Rîbca mai observă că şi la alte capitole proiectul de lege e plin de contradicţii şi nu are nimic de fapt cu lupta împotriva propagandei:

„Nu este clar cu ce luptă ei, atât timp cât sunt permise şi nu sunt permise retransmiterile, vă traduc, aceeaşi emisiune difuzată peste 5 minute, adică în înregistrare şi difuzată un pic mai târziu este permisă. Şi atunci ce-i cu proiectul asta de lege?! Pe de altă parte se instituie sancţiuni pe care şi le doreşte şi o parte din audiovizual pentru că avem debandadă. Dar aici mă îngrijorează pentru că se creează condiţii de concurenţă neloială, se instituie sancţiuni dure şi îmi este frică că toate aceste proiecte de lege nu sunt altceva decât pregătirea de alegerile din toamnă.”

Experţi media consideră că dezbaterile publice largi anunţate pentru marţi de spicherul Andrian Candu ar fi o nouă manevră a guvernării dominată de PD pentru a-şi asigura o legislaţie convenabilă în domeniul audiovizualului. Totuşi, ei au decis să nu boicoteze aceste dezbateri la care îşi vor prezenta argumentele şi propunerile formulate astăzi la clubul de discuţii.

Experţii optează pe mecanisme de monitorizare, identificare şi sancţionare a radiodifuzorilor care vor transmite produse „alterate”, adică propagandistice, mai curând, decât pe interdicţia expresă a unor emisiuni analitice şi informative. Calitatea produselor mediatice şi educaţia mediatică încă din şcoală sunt, la părerea expertului Ion Bunduchi, două căi magistrale în lupta împotriva propagandei.

Amintim că amendamentele la Codul Audiovizualului propuse de democraţi au fost recent criticate de reprezentanta OSCE pentru libertatea mediilor şi de Freedom House, pe motiv că ar limita libertatea de expresie şi libertatea presei. Ambele organizaţii internaţionale au cerut revizuirea acestor amendamente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG