Linkuri accesibilitate

Sophie Meudal-Leenders: „Legislatorii ar trebui să fie pro-activi pentru restabilirea încrederii publice în justiție” (Video)


Un interviu cu o expertă a organismului Grupul de state împotriva corupției (GRECO) despre corupția în Moldova.

Moldova are legi foarte bune in domeniul anticoruptiei, dar nu le aplica. Este înca un semnal de alarmă tras de GRECO, Grupul de state împotriva corupţiei, organism de experti al Consiliului Europei. În cel mai recent raport privind Republica Moldova, experții cer legislatorilor să respecte legislația si să consulte și societatea civilă atunci cand dezbat un proiect de lege. Pe de altă parte, experții cer extinderea termenului de aplicare a sancțiunile impuse de CNA, care în prezent este de doar trei luni. Nu în ultimul rand, GRECO cere eliminarea imunității de care se bucură parlamentarii pentru activitățile extraparlamentare.

Europa Liberă: GRECO a publicat de curând un raport privind aplicarea legislației anti-corupție în Republica Moldova. Principalul semnal de alarmă tras de raport: în Moldova nu se aplică măsurile anti-corupție in ce ii privește pe parlamentari, judecători și procurori.

Sophie Meudal-Leenders: „Este adevărat. Una dintre problemele de care ne izbim în R.Moldova este că, deși există legislație foarte bună, nu este bine aplicată. Vă voi da doar trei exemple: primul se referă la Legea cu privire la consultarea publică atunci când se pregătește un proiect de lege în Parlament. Există acolo prevederi care permit consultarea societății civile. Dar se întâmplă foarte rar acest lucru.

Mai mult decât atât, de multe ori se adoptă legile în procedură de urgență, trecându-se chiar și peste dezbaterea democratică din Parlament. S-a întâmplat, de pildă, pentru Legea bugetului pe 2015. O lege extrem de importantă. Iată, așadar, doar un exemplu.

Un altul este Legea privind cadourile pe care le primesc parlamentarii, judecătorii și procurorii. Potrivit legii, aceștia nu pot primi cadouri a căror valoare depășește suma de 1000 de Lei. Dacă acest lucru se întâmplă, acest fapt trebuie înscris într-un registrul special care există la parlament (pentru parlamentari), la Consiliul Suprem al Magistraturii ( pentru judecători) și la Biroul General al Procuraturii (pentru procurori). Dar noi credem că legea nu este aplicată în practică, de vreme ce nu există nici un cadou înscris în aceste registre. Nici măcar judecătorii pe care i-am întâlnit la Chișinău nu știau de existența acestei legi.”

Europa Liberă: Deci, si in acest domeniu, legi există, dar au rămas doar pe hartie.

Sophie Meudal-Leenders: „Exact.”

Raportul GRECO al Consiliului Europei și problema corupției în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:49 0:00

Europa Liberă: O altă problemă pe care o identificați în raport este regimul sancțiunilor pe care, din ce inteleg, legea le anulează intr-un mod foarte subtil. Explicati, vă rog.

Sophie Meudal-Leenders: „Da, așa este. Pedepsele prevăzute în Codul penal privind contravențiile au o perioadă foarte scurta de aplicare: trei luni. Mult prea scurtă! Considerăm că acesta este un semn al slabei competențe a Comisiei Nationale de Integritate (CNI). Mai sunt si alte probleme.

Ce este straniu la CNI este ca poate stabili de una singură dacă exista violări ale legii, dar nu poate stabili tot de una singură pedepsele. Când constată o ilegalitate CNI trebuie să intocmeasca un dosar pe care să îl trimită Centrului National Anticoruptie (CNA). Numai că până ajunge un dosar la CNA este de multe ori prea tarziu, căci perioada de trei luni a trecut deja. Așa se ajunge la situația în care, în practică, nu avem nici un fel de sancțiuni.”

Europa Liberă: Imunitatea parlamentară este o chestiune foarte controversată, nu doar în Moldova, ci peste tot in lume. Spuneți în raport că imunitatea parlamentară este un obstacol major în calea aducerii parlamentarilor corupți în fața justiției. Dar în orice țară parlamentarii se bucură de imunitate. De ce nu ar trebui cei moldoveni să o facă?

Sophie Meudal-Leenders: „Există două tipuri de imunitate: imunitatea de care se bucură parlamentarii atunci când isi exercita dreptul de vot sau cand fac declaratii publice de la tribuna Parlamentului, și alta care se referă la ceea ce fac parlamentarii în afara Parlamentului. De exemplu mita, pe care o iau in afara Parlamentului. Parlamentarii au in Moldova imunitate si pentru activitatile din afara Parlamentului. Aceasta ar trebui eliminata, caci nu permite procurorilor anti-coruptie sa investigeze astfel de fapte, pentru ca trebuie sa ceară inainte permisiunea Parlamentului.”

Europa Liberă: A fost si cazul domnului Filat.

Sophie Meudal-Leenders: „Domnul Filat a fost singurul caz de ridicare a imunitatii de către Parlament din 2006 incoace. Am aflat însă cu această ocazie că decizii ca aceasta se iau nu pe baza cazului si faptelor, ci din motive politice.

Europa Liberă: Oamenii trebuie să creadă în justitie, in dreptate, in oamenii legii. Insa exista multe institutii problematice in acest domeniu. Consiliul Superior al Magistraturii, de pildă. Ce recomandati aici?

Sophie Meudal-Leenders: „Este loc de multe îmbunătățiri aici. In primul rand compozitia acestuia: in acest moment ministrul de justiție și procurorul general sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta reprezintă o problemă pentru independenta judecătorilor. Apoi, CSM ar trebuie sa isi motiveze mai bine deciziile si sa fie mai transparent atunci cand ia masuri disciplinare si responsabilitatea judecatorilor. De asemenea, am aflat că unii judecători au fost numiti, dar aveau probleme de integritate, fapt care a determinat președintele sa blocheze numirea acestora.

Exista situatii in care serviciile de informatii au identificat probleme de integritate ale unor judecatori, iar presedintele a blocat numirea acestora. Astfel de situatii afecteaza credibilitatea justitiei. De asemenea, procedura de sanctionarea a procurorilor si judecatorilor este prea complicată. Si aceasta afectează credibilitatea justitiei. Multe fapte sunt formulate ambiguu, pot fi interpretate in moduri diferite. De asemenea, CSM nu reactioneaza suficient de ferm si de rapid in sanctionarea conduitei necorespunzatoare a judecatorilor.”

Europa Liberă: Legislatorii din Moldova nici nu trebuie să fie prea creativi. Există suficienta legislatie in Europa si in lume care poate fi luata drept model.

Sophie Meudal-Leenders: „Desigur. Dar problema nu sunt legile. Exista legi in Moldova, cum am mai spus. Problema este aplicarea lor in practica. Legislatorii ar trebui sa fie pro-activi pentru restabilirea încrederii publice in justitie si in sanctionarea comportamentului neadecvat al judecătorilor.

Europa Liberă: Noua lege privind Serviciul Procuraturii va intra in curand in vigoare. Multi analisti sunt de părere că legea va imbunatati profesionalismul si autonomia procurorilor si va stabili o procedura transparenta pentru recrutarea lor. Cum apreciati acest text?

Sophie Meudal-Leenders: „Implementarea, aceasta este cheia. Sunt cateva chestiuni bune acolo. Procedura de numire a procururului general. Numirea va fi facuta de presedinte, dupa ce o competitie organizata de Consiliul Superior al Magistraturii va desemna un castigator. Acesta va fi numit de presedinte doar pentru un singur mandat. Parlamentul iese asadar din aceasta procedura. Nu toate aceste prevederi au nevoie sa astepte schimbarea Constitutiei pentru a fi aplicate. Cele care pot fi aplicate acum, ar trebui aplicate cat mai rapid. Este important sa nu se astepte, pentru ca Procurorul general este foarte important si intareste independenta serviciului procuraturii. Nu se stie cand se va schimba Constitutia, asa ca e mai bine sa fie implementate prevederile acestei legi cat mai curand posibil.”

XS
SM
MD
LG