Linkuri accesibilitate

Rusia și Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro


Doi prieteni, Vladimir Putin și preșdintele CIO, Thomas Bach la Soci în 2014
Doi prieteni, Vladimir Putin și preșdintele CIO, Thomas Bach la Soci în 2014

O interdicție generală de participare a întregii echipe ruse la Rio fusese cerută atît de Agenția Mondială Antidoping, cît și de agențiile naționale similare din 14 țări, dar a fost refuzată de CIO.

Comitetul Internațional Olimpic a spus că nu va impune o interdicție generală pentru participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în ciuda rapoartelor despre practicarea dopajului organizat de stat în Rusia. Decizia oferă o șansă sportivilor ruși, dar i-a dezamăgit pe cei care luptă pentru mai multă integritate în sport.

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat într-un comunicat că nu interzice echipei olimpice ruse participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro de luna viitoare, dar că fiecare sportiv rus urmează a fi verificat individual de federațiile internaționale de specialitate.

Decizia, survenită duminică cu mai puțin de două săptămâni înainte de startul Jocurilor de la Rio, a fost luată în ciuda apelului Agenției Mondiale Antidoping de a se impune o interdicție generală. Îndemnul se baza pe un raport independent, raportul McLaren, care a documentat un sistem practicat de stat în Rusia pentru organizarea și acoperirea dopajului la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014.

Dar președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a spus că, prin decizia de duminică, a fost stabilit un echilibru între „dorința și nevoia responsabilității colective pe de o parte și dreptul fiecărui sportiv individual la justiție, pe de altă parte”.

„Nu așteptările au ghidat decizia noastră, ci nevoia de a face dreptate sportivilor curați din toată lumea. Iar datorită criteriilor stricte pe care le-am stabilit pentru sportivii ruși, îi protejăm pe toți atleții curați”, a mai spus Bach, vorbind prin videoconferință.

Federațiile internaționale de profil trebuie acum „să efectueze o analiză individuală a dosarelor antidoping ale fiecărui sportiv, luând în considerare numai testele internaționale credibile și adecvate”.

În Rusia, unde mulți oficiali afirmaseră repetat că acuzațiile de dopaj ar face parte dintr-o conspirație occidentală pentru denigrarea țării, decizia a fost salutată. Ministrul Sporturilor, Vitali Mutko:

„Mi se pare că decizia luată este în interesul unității în sportul mondial și familia olimpică. Dopajul este un rău la scară globală, nu doar o problemă a Rusiei și desigur că poate fi combătut numai prin eforturile comune ale tuturor structurilor și comunităților internaționale și naționale”.

Mutko și-a mai exprimat speranța că majoritatea federațiilor internaționale de profil vor confirma rapid participarea atleților ruși la Jocurile Olimpice de la Rio, chiar dacă au fost stabilite criterii severe.

Federația Internațională de Tenis a răspuns imediat, dând undă verde participării tuturor celor opt jucători ruși nominalizați, spunând că aceștia au fost deja supuși unor programe de testare riguroase în afara Rusiei.

Stabilirea unei interdicții generale pentru participarea întregii echipe ruse la Rio fusese cerută atît de Agenția Mondială Antidoping, cît și de agențiile naționale similare din 14 țări.

Agenția Antidoping din Statele Unite a criticat Comitetul Internațional Olimpic care a decis altfel. În cuvintele șefului agenției americane, Travis Tygart, Comitetul a dat dovadă de lipsă de fermitate în unul din momentele cele mai importante pentru integritatea Jocurilor Olimpice.

Tygart, cel care l-a dat în vileag pentru dopaj pe renumitul ciclist american Lance Armstrong, lipsindu-l de toate onorurile, a mai spus că decizia „dezamăgitoare” a Comitetului Internațional Olimpic despre participarea Rusiei creează „debandadă” și „confuzie”, dând o „lovitură semnificativă” sportivilor curați și drepturilor acestora.

În mod ironic, sunt periclitate chiar șansele participării la Rio ale alergătoarei Iulia Stepanova, fostă trișoare care a avut curajul să facă dezvăluirile inițiale, pe urmele cărora a și mers Agenția Internațională Antidoping pentru a dezvălui ceea ce a numit dopaj organizat și acoperit de stat în Rusia.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG