Linkuri accesibilitate

Candidatul republican la alegerile prezidențiale americane Donald Trump despre politica externă (VIDEO)


Fragment din discursul pronunțat la Convenția republicană din Cleveland, Ohio.

Donald Trump a acceptat nominalizarea republicanilor cu un discurs care a trecut în revistă politica sa externe și obiective de politică internă. Iată cîteva din idelile sale legate de politica externă expuse la Convenția Partidului Republican care a avut loc în 21 iulie la Cleveland, Ohio

Americanism, nu globalism

„Astăzi vă împărtășesc planul meu de acțiune pentru America. Cea mai mare diferență dintre planul nostru și ce al oponenților noștri este că planul nostru pune America pe primul loc. Americanism, nu globalism, va fi credo-ul nostru.”

Gruparea Statul Islamic

„În 2009, înainte de Hilary [Clinton, fost secretar de stat și prezumtivul candidat al Partiului Republican la alegerile prezidențiale], ISIS nici măcar nu era pe hartă. Libia era stabilă. Egiptul era pașnic. Irakul era martorului unei substanțiale reduceri a violențelor. Iranul era sufocat de sancțiuni.”

„Ce avem, după patru ani de Hillary Clinton? ISIS s-a răspîndit din regiune în întreaga lume. Libia e în ruine, iar amabasadorul nostru și oamenii lui au fost lăsați să moară de mâna unor ucigași sălbatici. Egiptul a fost dat radicalei Frății Musulmane, forțând armata să preia controlul. Irakul e în haos. Iranul se îndreaptă spre obținerea de arme nucleare. Siria e înecată într-un război civil și într-o criză a refugiaților care acum amenință Occidentul. După 15 ani de război în Orientul Mijlociu, după trilioane de dolari cheltuiți și mii de vieți omenești pierdute, situația e mai rea ca niciodată.”

„Trebuie să abandonăm greșita politică de construcție a statului și schimbare de regim pe care Hillary Clinton a impus-o în Irak, Livia, în Egipt și Siria.”

Trump dă vina pe Clinton pentru terorism și conflictele mondiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

„În loc de asta trebuie să conlucrăm cu toți aliații noștri care au și ei obiectivul de a distruge ISIS și de a elimina terorismul islamic ca să facem asta acum, ca să facem asta repede. Asta include și conlucrarea cu cel mai mare aliat al nostru din regiune, statul Israel.”

„Pentru a face viața mai sigură în America, trebuie de asemenea să eliminăm amenințările din ce în ce mai mari din afara țării. Îi vom înfrînge pe barbarii din ISIS. Și îi vom înfrînge rău.”

Siria

„O altă umilință a venit când [președintele Statelor Unite Barack] Obama a desenat o linie roșie în Siria și întreaga lume a știu că ea nu înseamnă absolut nimic.”

Iran

„Ne aducem cu toții aminte imaginile cu marinarii noștri forțați să stea în genunchi de către iranienii care i-au capturat. Asta se întîmpla cu puțin timp înainte de semnarea acordului cu Iranul, care a i-a dat înapoi Iranului 150 de milioane de dolari și nouă nu ne-a dat absolut nimic. Va rămâne în istorie ca unul din cele mai rele acorduri negociate vreodată.”

NATO

„Am spus nu de mult că NATO e învechit. Pentru că nu a acționat eficient împotriva terorii. Și de asemenea pentru că multe din țările membre nu și-au plătit partea cinstit. Ca de obicei, costul e suportat de Statele Unite. Curând după asta, s-a anunțat că NATO pregătește un nou program pentru combaterea terorismului. Un pas adevărat în direcția corectă.”

Imigrație

„În sfîrșit, și foarte important, trebuie să suspendăm imediat imigrație din orice țară care a fost compromisă de terosim pînă când mecanismele de verificare adevărată vor fi activate. Nu-i vrem în țara noastră.

„Oponenta mea a cerut o crește radicală de 550% - gândiți-vă la asta, e incredibil, dar asta e ce se întîmplă - o creștere de 550% a a refugiaților sirien, peste fluxurile masive de refugiați deja existente în țara noastră sun conducerea președintelui Obama.”

„Ea propune asta în ciud afaptului că nu există modalități de verificare a acestor refugiați pentru a afla cine sînt și de unde vin. Vreau să las să vină în țara noastră doar inși care ne sprijină valorile și ne iubesc poporul. Toți aceia care sprijină violența, ura sau opresiunea nu sînt bineveniți în țara noastră și nu vor fi niciodată.

„Vom construi un mare zid la graniță [n.red: la granița dintre Statele Unite și Mexic] pentru a opri imigrația ilegală, pentru a opri bandele și violența, și pentru a opri ca drogurile să curgă în comunitățile noastre.”

„Pacea va fi reinstaurată prin impunerea legii asupra milioanelor care stau mai mult decît le permit vizele, legile noastre vor primi în sfîrșit respectul cuvenit.”

Armata americană

„Vom reconstrui complet armata noastră sleită. Iar țărilor pe care le apărăm cu așa mare cost pentru noi li se va cere să-și plătească partea.”

Politica externă a lui Obama

„America e mult mai puțin în siguranță și lumea mult mai puțin stabilă după ce Obama a însărcinat-o pe Hillary Clinton să se ocupe de politica externă a Americii. Sînt sigur că o dcizie pe care o regretă cu adevărat.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG