Linkuri accesibilitate

Roberta Metsola: „În problema migrației trebuie gîndite soluții pe termen lung...” (Video)


Despre controlul migrației în UE
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

Un interviu cu europarlamentara malteză PPE fost raportor în dosarul responsabilității împărțirii refugiaților între statele UE.

Comisia Europeană a prezentat pe 13 iulie o schemă de „strămutare” a migranților în țările terțe ca instrument pentru controlul migrației. Europarlamentara malteză Roberta Metsola (PPE), fost raportor al Parlamentului European în acest dosar, afirmă că UE va face distincție între cei care intră pe teritoriul statelor membre pentru că sunt îndreptățiți să primească protecție internațională si cei care vin în cautarea unui loc de muncă. „Aceștia din urmă, dacă nu sunt eligibili pentru protecție, trebuie sa fie returnați imediat”, spune politiciana malteză într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentei Europei Libere la Strasbourg.

Propunerea Comisiei va fi prezentată apoi, în luna septembrie, la Națiunile Unite, cu ocazia unui summit în urma căruia va fi adoptat un document privind împărțirea responsabilității refugiaților la nivel global. Europarlamentara malteză Roberta Metsola (PPE), fost raportor al Parlamentului European în acest dosar, afirmă că UE va face distincție între cei care intră pe teritoriul statelor sale membre pentru că sunt îndreptățiți să primească protecție internațională si cei care vin în cautarea unui loc de muncă. „Aceștia din urmă, dacă nu sunt eligibili pentru protecție, trebuie sa fie returnați imediat”, spune într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere politiciana malteză.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamnă Metsola, de ce este această schemă (măcar în parte) o soluție pentru criza refugiaților?

Roberta Metsola: „Acest document propune o abordare holostică a chestiunii migrației pentru țările mediteraneene și europene. Unele dintre soluțiile la care lucrăm este revizuirea Sistemului Dublin, care pune o presiune disproporționată pe statele membre de la periferia UE. Actualul Regulament Dublin impune statelor de la periferia UE responsabilitatea pentru soarta acestor refugiați. Eu cred că problema migrației nu are nevoie doar de o soluție de urgență. Trebuie gândite și soluții pe termen lung, sustenabile, care să dezvolte capacitatea institutională din fiecare stat de la periferie. În plus, trebuie pus la punct un sistem de returnare eficient și luate măsuri pentru creșterea solidarității dintre statele membre. Nu în ultimul rând, raportul pe care eu l-am intocmit, aprobat de Parlament, oferă idei și cu privire la reinterpretarea integrării migranților în țările unde primesc azil sau drept de muncă.”

Europa Liberă: Știu că ați cerut statelor membre să își onoreze angajamentul privind primirea unui număr de refugiați, și că ați insistat pe această schemă obligatorie de strămutare a refugiaților. Însă îmi aduc aminte că raportul Dvs a fost respins de delegații cehi, de exemplu, pe rațiuni de subsidiaritate a statelor membre.

Roberta Metsola: „Vă referiți la strămutarea obligatorie. Trebuie să precizez că acesta nu înseamnă redistribuirea sau mutarea refugiatilor dintr-un stat membru într-altul. Dupa cum vedem, acest program de redistribuire a eșuat pentru Italia și Grecia. Strămutarea înseamnă că refugiații vor primi protecție direct în țările terțe.”

Europa Liberă: Și cei care vor ajunge în UE și vor dori să lucreze aici? În Germania sunt mari semne de întrebare cu privire la șansele integrării migranților pe piața muncii.

Roberta Metsola: „Da, acesta este un subiect foarte important pentru PPE. Trebuie să luăm îm calcul șomajul tinerilor. Dar, trebuie să precizez, este la latitudinea statelor membre să identifice golurile existente pe piața muncii și să atragă anume acolo acei muncitori calificați pentru aceste domenii. Să fim clari, cadrul legal pentru migrație nu poate regla situațiile pe care le întâmpinăm acum. Aici intra în joc subsidiaritatea. Căci accesul pe piața muncii este o competență a statelor membre. Trebuie să facem o distincție între cei care intră pe teritoriul UE pentru că sunt îndreptățiți să primească protecție internațională si cei care vin în cautarea unui loc de muncă. Aceștia din urmă, dacă nu sunt eligibili pentru protecție, trebuie sa fie returnați imediat prin intermediul unei scheme eficiente.”

Europa Liberă: Vor avea, așadar, statele membre dreptul să decidă numărul de refugiați de pe teritoriul lor?

Roberta Metsola: „Da, desigur. Faptul că există politici pentru protecția refugiaților nu înseamnă că trebuie să deschidem porțile tuturor. Exista prevederi în Tratatul de la Lisabona care reglează volumul celor care sunt eligibili pentru azil, iar astfel de prevederi există, de altfel, și in Convenția privind refugiatii sau în Directiva privind protecția refugiatilor. Nu putem primi chiar pe toată lumea, iar refugiații care vin pentru protecție, dar nu se califică pentru azil, trebuie returnați.”

XS
SM
MD
LG