Linkuri accesibilitate

Donald Trump candidat oficial al republicanilor la președinția Statelor Unite


La Convenția Partidului Republican de la Cleveland
La Convenția Partidului Republican de la Cleveland

Mizele sint foarte importante și de aceea mulți republicani îl sprijină pe Trump în ciuda rezervelor.

Donald Trump este acum oficial, candidatul Partidului Republican la presedintia Statelor Unite. Despre cum a decurs nominalizarea la conventia partidului de la Cleveland în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Este un moment istoric pentru ca, din anii '50 incoace, nu s-a mai intimplat ca o persoana din afara sistemului, un om de afaceri in acest caz sa fie nominalizat de catre unul dintre marile partide din America. Trump a atins numarul necesar de delegati, 1237, in jurul orei 7, odata cu anuntul facut la conventie de statul din care provine, New York.

Fiul lui, Donald Trump Jr. a fost cel care a vorbit in numele statului, inconjurat de ceilalti trei copii ai lui Trump. Fapt este ca putini au anticipat acest moment. La inceput nu multi au crezut ca Trump va fi candidat. Apoi n-au crezut ca este un candidat de cursa lunga. Apoi ca va cistiga nominalizarea partidului. Chiar si dupa ce a facut-o a fost miscarea „Niciodata Trump”, care a incercat sa-i deraieze candidatura, fara succes. Si am ajuns in acest moment istoric cind un om de afaceri si vedeta de reality television, fara experienta politica o va infrunta pe Hillary Clinton pentru functia suprema in statul american.

Dar Partidul Republican este departe de a fi unit, in ciuda aparentelor, in sprijinul candidatului. In urma cu patru ani, liderii republicani ajunsesera la concluzia ca pentru a cistiga au nevoie sa atraga minoritati. Donald Trump a ales insa un alt drum, antagonizind minoritati, in special in legatura cu politici de imigratie. La fel si in chestiuni comerciale. Republicanii sint pentru comert liber, in timp ce Trump afiseaza tendinte protectioniste. Dar, in ciuda acestor aspecte contradictorii, Donald Trump a reusit sa cistige suficiente voturi republicane, însă problema ramine daca reprezinta sau nu cu-adevarat valorile conservatoare.

Republicanii sint insa intr-o situatie dificila. Opozitia la Trump a esuat. Optiunea in fata partidului este sa-l sprijine pe omul de afaceri sau nu. Daca nu o fac insa si daca democratii cistiga Casa Alba, ei vor nominaliza citiva judecatori la Curtea Suprema, inclinind balanta ideologica in favoarea stingii, pe termen lung. In plus, daca Trump pierde alegerile, republicanii au putea pierde si Senatul, iar antagonizarea unor intregi categorii de populatie ar putea sa-i tina departe de putere pe termen mai lung. Deci mizele sint foarte importante si de asta multi republicani il sprijina pe Trump in ciuda rezervelor. Altii insa – intre care familia Bush, sau guvernatorul de Ohio, John Kasich – au preferat sa nu se prezinte la Cleveland, pentru ca nu pot fi de acord cu investitura lui Trump.

XS
SM
MD
LG