Linkuri accesibilitate

NATO și Turcia după puciul eșuat


O navă de patrulare turcă în Marea Egee
O navă de patrulare turcă în Marea Egee

Urmările loviturii de stat din Turcia ar putea pune sub semnul întrebării apartenența țării la NATO.

Avertismentul a venit chiar din partea secretarului de stat SUA John Kerry, care a declarat luni la Bruxelles că Turcia „trebuie să respecte regulile democrației” pentru a rămâne în organizația atlantică.

NATO și Turcia după puciul eșuat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Reacția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la eșuata lovitură de stat, precum și vocabularul folosit de el, vorbind despre complotiști ca despre un „cancer” care trebuie „extirpat”, ca și evocarea reintroducerii pedepsei cu moartea au îngrijorat atât la Bruxelles, cât și la Washington.

Atât NATO cât și UE au cerut ferm Turciei să „respecte democrația și să tolereze diversitatea”. Uniunea Europeană, prin șefa diplomației Federica Mogherini, a reamintit și avertizat că Turcia își va pierde statutul de țară candidată dacă reintroduce pedeapsa cu moartea, așa cum a sugerat Erdogan. John Kerry, care participa la aceeași conferință de presă cu Mogherini luni, a întărit spunând că „NATO cere, de asemenea, respectul democrației”.

Ulterior, oficiali americani au negat că remarcile lui Kerry ar fi fost un avertisment la adresa Turciei. Prudența se impune de la sine în acest caz, într-atât ieșirea Turciei din NATO ar pune de fapt în pericol securitatea Europei. Nu e vorba doar de terorismul islamic și de valurile de refugiați, la al căror control Turcia cooperează în mod esențial, dar și de tensiunile din ce în ce mai acute cu Rusia.

Într-un text publicat marți 19 iulie în mai multe ziare europene, secretarul general NATO Jens Stoltenberg insistă de altfel că dialogul cu Moscova este absolut necesar. O ieșire a Turciei din NATO ar slăbi însă coeziunea și forța de persuasiune a Alianței. Pe lângă faptul că asta ar spori tensiunile dintre Turcia pe de o parte, Grecia și Cipru pe de alta (toată partea de nord a Ciprului continuând să fie sub ocupație militară turcă), ieșirea Turciei din NATO ar marca sfârșitul definitiv al proiectului de flotă militară NATO în Marea Neagră.

Apoi, nu este câtuși de puțin limpede ce s-ar întâmpla cu acordul Turciei cu Uniunea Europeană în legătură cu refugiații. Nave NATO patrulează în Marea Egee pentru a intercepta navele traficanților, însă acordul și participarea Turciei sunt absolut indispensabile pentru a bloca valul de refugiați.

În sfârșit, Turcia mai este esențială și pentru operațiunile militare aliate din Siria. În realitate, Turcia și NATO au nevoie unul de altul și, afară de un derapaj politic neprevăzut, Turcia va rămâne în Alianță, chiar dacă candidatura sa la UE e pusă acum sub semnul întrebării.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG