Linkuri accesibilitate

Turciei i se cere în mod repetat să respecte statul de drept și democrația


Poliția turcă, arestând unul din presupușii militari rebeli
Poliția turcă, arestând unul din presupușii militari rebeli

Ankara insistă că a trimis SUA destule dovezi despre implicarea în puci a clericului musulman autoexilat, Fethullah Gulen.

Premierul turc Binali Yildirim a anunțat că țara sa a trimis Statelor Unite dosarele pentru extrădarea clericului musulman autoexilat, Fethullah Gulen, pe care guvernul Turciei îl acuză de implicare în puciul eșuat de pe 15 iulie, când au fost uciși peste 230 de oameni. În vreme ce nu pot ajunge încă la Gulen, autoritățile turce își continuă campania de represalii pe plan intern.

Premierul turc Binali Yildirim a spus în Parlamentul de la Ankara că Statele Unite ar fi primit deja destule dovezi despre implicarea în puci a clericului musulman autoexilat, Fethullah Gulen.

„Am trimis patru dosare. Ne cer însă mai multe dovezi. Când se vede satul, nu mai ai nevoie de călăuză, dar cu toate acestea le vom da dovezi berechet”.

În discursul rostit pe un ton aspru, premierul turc a reproșat Statelor Unite că ar practica standarde duble în lupta cu terorismul, spunând că, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, ar fi cerut extrădarea suspecților de terorism fără să aibă nevoie de dovezi sigure.

Luni, secretarul de stat american John Kerry a spus că Statele Unite ar putea examina o cerere de extrădare a lui Fethullah Gulen numai dacă primesc din partea Turciei dovezi concrete despre implicarea în puci a clericului musulman autoexilat. Statele Unite și alte țări occidentale sunt îngrijorate că autoritățile turce pot încerca să distrugă opoziția și pot încălca drepturile omului în urma puciului.

Recep Tayyip Erdogan (stânga) și Fethullah Gulen
Recep Tayyip Erdogan (stânga) și Fethullah Gulen

Guvernul turc și președintele Recep Tayyip Erdogan au încercat și înainte de puci să obțină extrădarea lui Gulen, care locuiește în munții Pocono din statul american Pennsylvania și care a condamnat tentativa de lovitură de stat, negând orice implicare. Dar autoritățile turce afirmă că adepții clericului ar fi infiltrat instituțiile Turciei și creat un „stat paralel”.

232 de oameni au fost uciși și 1400 au fost răniți în timpul tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, când militari comandând tancuri, elicoptere și avioane de luptă încercau să preia puterea, atacând parlamentul, sediile serviciilor de securitate, principalele poduri de la Istanbul și aeroportul.

Guvernul spune că, în unul din momentele cele mai dramatice, piloții rebeli au avut în cătarea țintei avionul privat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, dar nu au tras.

În zilele care au urmat puciului, peste 6000 de militari și alți 1500 de oameni au fost arestați, iar aproximativ 20 de mii de demnitari din armată, justiție și administrație au fost înlăturați din funcții.

Printre funcționarii suspendați cel mai recent se numără peste 250 de membri ai oficiului premierului turc și aproape 500 de angajați ai Direcției pentru Afaceri Religioase.

Un oficial turc citat de Reuters a spus că doi dintre cei arestați sunt piloți care au doborât un avion rusesc la granița cu Siria în noiembrie trecut, incident care a declanșat o criză în relația Rusiei cu Turcia.

Liderii occidentali și-au exprimat solidaritatea cu guvernul Turciei în urma puciului, dar și îngrijorarea în legătură cu amploarea persecuțiilor care au urmat. Ankara a fost îndemnată repetat să respecte statul de drept și democrația. În unul din apelurile recente, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, s-a declarat „alarmat” de suspendarea în masă a judecătorilor și procurorilor, cerând Turciei să permită unor observatori independenți să-i viziteze pe cei aflați în detenție. Înaltul Comisar ONU a mai criticat ideea despre reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia.

În discursul de astăzi din Parlamentul de la Ankara, premierul turc a promis că autoritățile vor „smulge din rădăcini” gruparea rebelilor pe care autoritățile îi numesc teroriști, așa încât aceștia „să nu poată trăda poporul încă o dată”. Cu toate acestea, Binali Yildirim care a vorbit în compania liderului principalei formațiuni a opoziției seculare, Partidul Popular Republican, a dat asigurări că la judecarea suspecților se va respecta supremația legii și a spus că Turcia are nevoie acum de unitate.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG