Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticoruptie.md


Invitata de astăzi este Anastasia Nani.

„Portalul Anticoruptie.md publică o anchetă potrivit căreia firme apropiate unor funcționari din cadrul Agenției Achiziții Publice sau responsabililor de licitații în raioane se bucură de succes la concursurile de achiziții. De exemplu, o companie de construcții, care îl are în calitate de cofondator pe specialistul principal al Agenției Achiziții Publice din Anenii Noi, câștigă licitații „pe bandă rulantă” în raion. În doar doi ani, din 2014 și până în prezent, firma Softconstruct, a semnat 16 contracte de achiziții în valoare de peste trei milioane de lei. Autoritățile locale spun că nu ar fi știut despre legătura dintre funcționar și firmă.

Un alt articol publicat pe portalul nostru arată că Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, a înaintat un demers la Consiliul Superior al Magistraturii prin care propune ca patru judecători din cadrul instanţei pe care o conduce să fie decoraţi cu titluri onorifice de veteran şi decan, acordate în semn de recunoştinţă publică pentru devotamentul faţă de sistemul judiciar. În listă au fost incluse magistratele Iulia Sîrcu, Ala Cobăneanu şi Valentina Clevadî, toate trei propuse pentru acordarea titlului de „Veteran al sistemului judiciar”. Petru Ursache ar urma să primească titlul de „Decan al autorităţii judecătoreşti”. Deşi regulamentele interne ale CSM arată că aceste titluri trebuie acordate magistraţilor cu o reputaţie ireproşabilă, anterior toţi au ajuns în vizorul opiniei publice după ce au participat la luarea unor decizii controversate.

Anticoruptie.md are în vizor și declarațiile de avere ale membrilor CNI pentru anul 2015. După ce le-am studiat, am aflat că Victor Strătilă, vicepreședintele Comisiei, și-a cumpărat anul trecut un elicopter, iar Anatolie Donciu, președintele instituției, și-a înstrăinat apartamentul pe care îl avea în proprietate din anul 2008, când l-a primit drept moștenire. Bunul, estimat anterior la circa 300 de mii de lei, a fost comercializat anul trecut contra aceleiași sume.

Vă invităm să accesați și alte rubrici ale portalului nostru, cum ar fi Harta corupției sau Cetățeanul activ, unde aflați ce nereguli ne sesizează cetățenii.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG