Linkuri accesibilitate

Recep Tayyip Erdogan vs Fethullah Gülen: acuzații controversate


Fethullah Gülen și Recep Tayyip Erdogan pe cînd era prim ministru
Fethullah Gülen și Recep Tayyip Erdogan pe cînd era prim ministru

Observatori politici se îndoiesc că, în ciuda influenței sale în țară, Gulen ar fi putut pune la cale o lovitură de stat la mii de kilometri departare.

Incercarea nereusita de lovitura de stat din Turcia readuce in discutie un nume, Fehtullah Gulen, un cleric musulman care traieste in statul Pennsylvania, in relativa izolare. Cine este acest personaj? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Fehtullah Gulen are 74 de ani si este liderul unei miscari populare globale, care adera la o versiune moderata a religiei musulmane. El are scoli, organizatii si publicati in multe tari din lume, inclusiv Statele Unite. Incercarea de lovitura de stat din Turcia a avut o desfasurare suficient de bizara ca sa dea nastere la cele mai felurite interpretari.

Fapt este ca, presedintele Erdogan il invinuieste pe Gulen - un fost aliat, transformat in adversar - pentru cele intimplate. Clericul musulman, originar din Turcia neaga ca ar avea vreo vina spunind intre altele ca este posibil ca Erdogan sa-si fi inscenat singur puciul, pentru a se putea debarasa de adversari si intari pozitia, interna si internationala.

Fapt este ca regimul de la Ankara cere in termeni hotariti extradarea lui Fehtullah Gulen, iar Statele Unite au cerut sa vada dovezi din care sa rezulte ca ar exista vreo conexiune. Aceasta este doar cea mai recenta etapa a conflictului Erdogan - Gulen.

Presedintele Turciei il acuza de-acum de o vreme pe cleric ca ar fi creat o structura institutionala paralela cu cea a statului, profitind de faptul ca multi dintre absolventii scolilor sale sint acum in pozitii importante in justitie si armata. Or, cum se vede in aceste zile, sute de arestari vizeaza ambele institutii. Erdogan adauga si context cererii sale de extradare.

Cu legatura sau nu, baza militara mixta americana si turca de la Incirlik este deocamdata inchisa si circula stiri ca comandantul turc ar fi fost retinut, or acea baza este folosita pentru atacurile aeriene impotriva gruparii ISIS, in Siria.

In plus, tot pentru context, dupa ce s-a intretinut telefonic, presedintele turc ar putea sa se si vada cu omologul sau rus, Vladimir Putin, ceea ce adauga un nou element de complexitate la cele intimplate in ultimele zile, cu un influent membru al NATO.

Cu referire la Gulen, secretarul de stat, John Kerry a spus ca Statele Unite ar putea lua in considerare extradarea, daca exista dovezi ca ar fi jucat un rol in puciul esuat. Din relatarile presei din Turcia, 2375 de magistrati au fost demisi, dupa incercarea de puci, fiind acuzati de legaturi cu Gulen.

Despartirea lui Erdogan de Gulen a coincis, cu citiva ani in urma, cu acuzatiile miscarii ca regimul Erdogan ar fi corupt. Observatori politici se indoiesc ca, in ciuda influentei sale in tara, Gulen ar fi putut pune la cale o lovitura de stat la mii de kilometri departare. Dar influenta lui este certa, asta in ciuda faptului ca din 2013 incoace, Erdogan a procedat la citeva epurari succesive, cea care se doreste decisiva derulindu-se probabil acum.

XS
SM
MD
LG