Linkuri accesibilitate

Reacții la atacul terorist de la Nisa (Hotnews.ro; contributors.ro)


Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș și tehnicile de hărțuire ale partidelor politice (Silviu Sergiu/Evenimentul zilei).

Sângerosul, atac terorist de la Nisa, chiar de ziua națională a Franței, a produs deja câteva comentarii cu încărcătură emoțională în presa de la București. Vlad Mixich scrie pe site-ul Hotnews.ro că azi frica de a muri într-un atentat terorist o întrece pe aceea de a cădea victimă unui accident de circulație, atât de probabil pe șoselele dezastruoase din România. Mixich spune ca starea de frică a europenilor trebuie urgent compensată prin măsuri adecvate ale Statului. Doar el poate face – și la urma urmei e chiar dator să o facă. În ce fel anume e mai greu de spus.

Șerban F. Cioculescu riscă unele sugestii, care sună destul de ciudat pe platforma contributors.ro. Analiza face apel la experiența israelienilor în atentate de tip buldozer, adică provocate de la volanul unor autovehicule puternice. Acolo autoritățile au luat de fiecare dată măsuri dure împotriva palestinienilor care revendicau atacurile: le-au izgonit familiile din casele și ținuturile lor. Mulți consideră inumane asemenea măsuri, iar Șerban Cioculescu admite, pe urma altor experți ai fenomenului, că rezultatele au fost modeste. Uneori, nu s-a obținut decât un grad și mai mare de radicalizare. După atentatul de la Nisa, acest autor sugerează că s-ar putea face apel la antropologie. De ce se tem, în fond, islamiștii? E clar că nu pentru viața lor, dimpotrivă, sunt gata să și-o dea ca să ajungă în Paradis. În schimb se tem cumplit ca această urcare în paradis să nu le fie compromisă în vreun fel. Un adept al religiei islamice crede că nu va ajunge în paradis dacă trupul nu va fi înhumat după datină, ci, de pildă, ar fi mâncat de animale impure, cum este de pildă porcul. Șerban F. Cioculescu nu merge mai departe cu ideea, dar din articol se desprinde convingerea că undeva pe această linie ar putea fi conturată o reacție eficientă la ceea ce se întâmplă azi din partea adepților organizației teroriste Stat Islamic.

În România, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș este din ce în ce mai încercuit de tehnicile de hărțuire ale partidelor politice, mai ales ale Partidului Social-Democrat. Pesediștii conduși de Liviu Dragnea își adună forțele – scrie azi Silviu Sergiu în Evenimentul zilei – ca să dărâme cabinetul în toamnă. Ar fi o dovadă, exact înaintea legislativelor, că partidul este cu adevărat cel mai puternic. Nici liberalii nu se dau în lături de a pune umărul la încercările de blocare a justiției, de pildă. Co-președinta PNL Alina Gorghiu tocmai a anunțat că partidul nu o mai susține pe Raluca Prună, ministru de justiție, pentru un nou mandat. E o declarație aparent superfluă, dar e de fapt, scrie jurnalistul de la Evenimentul zilei, o poziționare care anunță ofensiva partidelor contra tehnocraților. Guvernul Cioloș trebuie împiedicat cu orice preț să facă reforme convingătoare pentru alegători. De aici revolta extinsă din penitenciarele românești (care are loc, spune jurnalistul, cu sprijinul tacit al conducătorilor închisorilor, care toți au spate politic) și greva funcționarilor publici din primării.

XS
SM
MD
LG