Linkuri accesibilitate

Cine este Mike Pence, co-echipierul în alegerile prezidențiale al lui Donald Trump


Donald Trump la Palm Beach, Florida
Donald Trump la Palm Beach, Florida

Pence a spus că este dispus să joace rolul alocat de obicei numărului doi, acela de a o ataca pe Hillary Clinton, candidata democrată.

In ciuda faptului ca a aminat un anunt oficial, pe fondul singerosului atentat din Franta, se pare ca Donald Trump si-a ales coechipierul in alegerile prezidentiale, guvernatorul statului Indiana, Mike Pence. Ce se stie despre viitorul candidat republican la funcia de vice-presedine? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Surse de presa arata ca Donald Trump l-a sunat pe guvernatorul Pence si i-a oferit candidatura la functia de vice-presedinte, oferta acceptata de Pence. Cei doi nu sint deloc asemanatori. Omul de afaceri Trump este carismatic, are asperitati si creaza controverse.

Guvernatorul Pence este fost lider in Congres, un om al sistemului, dar extrem de conservator, ideologic la dreapta partidului sau. In ultima saptamina principalii candidati au fost supusi unor adevarate auditii, ei aparind cu Trump la mitinguri electorale si intilnindu-se cu familia acestuia. Experti credeau ca decizia va fi luata intre doi candidati, Pence si fostul lider al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich.

Se pare ca in cele din urma Trump a optat pentru candidatul cel mai prudent, Pence, mizind probabil ca isi va apropia astfel ultra-conservatori, care inca sint sceptici cu privire la Trump. Pence a fost unul dintre primii republicani din Congres care si-au exprimat aprobarea fata de miscarea Tea Party. De curind a semnat in Indiana o lege considerata anti-homosexualitate.

Din perspectiva strict strategica, Trump si-a apropiat un aliat al fratilor Kohn si altor importanti donatori conservatori, care pina acum s-au ferit de Trump. Desi nu este un orator de talia rivalilor sai pentru pozitie, Newt Gingrich sau guvernatorul Chris Christie, Pence a spus ca este dispus sa joace rolul alocat de obicei numarului doi, acela de a o ataca pe Hillary Clinton, candidata democrata.

In preliminariile republicane, guvernatorul de Indiana l-a spriijinit pe senatorul Ted Cruz, dar chiar si atunci a parut tentat de politici economice, enuntate de Trump. In trecut Pence s-a delimitat de declaratii ale omului de afaceri, in special cele care au accente de discriminare. Daca accepta oferta lui Trump, guvernatorul Pence va trebui sa renunte la cursa pentru realegere.

XS
SM
MD
LG