Linkuri accesibilitate

Autorii amendamentului „antipropagandă” vor cere opinia unor experți străini pentru a îmbunătăți proiectul legii audiovizualului


După dezbateri publice pe marginea noului cod al audiovizualului, adoptat deja în prima lectură, autorii acestuia au declarat că vor cere opinia unor experți străini pentru a îmbunătății textul legii. Totodată, s-ar putea să fie organizată o nouă dezbatere publică, relatează IPN.

Controversate sunt amendamentele care interzic retransmiterea programelor de informații, analize și militare ale mediilor rusești, acestea urmând să fie înlocuite de producții autohtone. Motivul invocat fiind lupta cu propaganda rusă.

Miercuri, reprezentanta OSCE pentru libertatea mediilor, Dunja Mijatovic, a criticat amendamentele drept „o încălcare a standardelor internaționale privind libertatea de expresie”. Dunja Mijatovic și-a exprimat totodată speranța că amendamentele vor fi revăzute pentru a nu „limita libertatea de expresie și libera circulație a informațiilor”.

Marți, ministerul rus de externe a criticat amendamentele drept un „gest neprietenesc față de Rusia”. Mai multe redacții de limbă rusă de la Chișinău au protestat, de asemenea, prin Asociația Jurnaliștilor Ruși din Moldova cu o declarație în care calificau drept antidemocratică soluția impusă de deputați. Bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a lăsat să se înțeleagă că autoritățile locale nu vor respecta decizia Parlamentului.

XS
SM
MD
LG