Linkuri accesibilitate

Cum pot fi mărite salariile profesorilor, în pofida deficitului bugetar?


Experți din Estonia vor asista autoritățile în elaborarea unui nou model de salarizare bazat pe aprecierea performanțelor.

Ministerul educației anunță că a selectat prin concurs experți din Estonia care vor asista autoritățile la elaborarea unei noi formule de salarizare a cadrelor didactice. Inițiativa se înscrie în proiectul de reformare a învățământului din Moldova și este finanțată de Banca Mondială. Despre nevoia unui sistem de salarizare diferențiat se discută din anul 2014, când ministrul educației era Maia Sandu. Succesoarea sa, Corina Fusu, pare să susțină acest model de salarizare și spune că noua formulă va fi bazată pe aprecierea performanțelor cadrelor didactice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Salarizarea după criterii de performanță ar presupune o majorare a lefii în funcție de reușitele pe care le au elevii. Salariul unui profesor care are bunăoară premianți la olimpiade va fi diferit de cel al unui dascăl a cărui discipoli nu au trecut examenele de bacalaureat. Ar fi schimbarea care ar motiva cadrele didactice să-și îmbunătățească rezultatele, susțin promotorii acestui mecanism. Până a fi definitivat noul sistem, ministerul a anunțat doar că se dorește o salarizare după performanță, în măsură să determine tinerii să meargă în școli care duc lipsă de cadre didactice, spune Alina Știrbu, consultant principal în cadrul direcției finanțelor și reformelor economice în învățământ:

„Problema salarizării influențează de fapt asupra calității instruirii. La moment, avem profesori care consideră că nu sunt motivați să rămână în sistemul educațional, iar tinerii preferă alte profesii, pentru că sunt mult mai atractive din punct de vedere al salariului. Ca urmare, instituțiile educaționale se confruntă cu lipsa cadrelor didactice.”

Ultima majorare a salariilor profesorilor, cu aproximativ 20 la sută a fost operată în septembrie 2014, după ce sute de dascăli au ieșit în stradă să protesteze. Cei mai mulți sunt de părere că motivația financiară este esențială, altfel profesorul are în prim plan grijile cotidiene și nu cartea, elevul și școala.

Deși nu pune la îndoială nevoia creșterii remunerațiilor din învățământ, fostul ministru al educației, expertul Anatol Gremalschi consideră că aplicarea aceleiași majorări pentru toți angajații din sistem nu va aduce rezultate palpabile. În opinia sa, acest lucru ar putea păstra angajații în școli, dar nu-i va orienta spre performanță:

„Ministerul trebuie să introducă un sistem de indicatori care să poată evalua plus valoarea pe care o aduce cadrul didactic. Faptul că el are stagiu, că predă 30 de ani, nu poate servi ca motiv pentru a-i mări salariul. Avem licee unde rata de absolvire a bacalaureatului este zero și avem licee unde rata de absolvire a bacalaureatului este 100 de procente. Considerați că este corect să aibă același salariu cadrele didactice? Asta ar fi ideea de bază.”

În prezent, un tânăr absolvent al universității pedagogice primește la angajare puțin peste 2500 de lei, sumă la care se mai pot adăuga și suplimente pentru dirigenție sau pentru verificarea lucrărilor scrie. În cazul celorlalți profesori, salariul crește în funcție de vechimea în muncă, gradul didactic și numărul de ore. Dumitru Ivanov, șeful sindicatului din educație este de părere că ideea unei salarizări bazate pe reușite ar putea aduce un spor de calitate, și chiar dacă există riscul unor critici, spune el, ar trebui stabilite anumite criterii de performanță:

„Acum o să meargă diferențierea unde se va evidenția potențialul profesorului. Nu poate fi salarizat un profesor numai pentru că are studii superioare. Acum trebuie să fie atitudine, trebuie să fie procedee metodice performante care să poată să-l ajute pe copil să găsească repede răspunsul. Evident că o să fie rezistență, ce, dacă au diplomă, înseamnă că sunt toți egali? Nu-i chiar așa. Sunt oameni care nu au nici deprinderi pedagogice.”

O diferențiere a salariilor ar face ca profesorii să devină mai competitivi, cred experții. Iar atunci când salariul nu va depinde de vechimea în muncă și tinerii specialiști vor fi motivați să depună efort. O analiză recentă a sindicatului din educație arată că numai jumătate din absolvenții instituțiilor cu profil pedagogic merg în școli, iar 20 la sută dintre ei pleacă după al treilea an de muncă. Din septembrie, salariul profesorilor va fi majorat cu 8, 6 procente, Dumitru Ivanov spune însă că nu este o creștere, ci doar o ajustare după nivelul inflației.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG