Linkuri accesibilitate

Theresa May și raporturile americano-britanice


Un premieru cu gust pentru pantofi...
Un premieru cu gust pentru pantofi...

Tranziția la putere în Marea Britanie este apreciată în America pentru că opțiunea Theresa May e un element de stabilitate și continuitate.

Raporturile americano-britanice au fost si sint foarte bune, una dintre cele mai trainice aliante de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Ce aduce nou, premierul britanic Theresa May?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Noul premier britanic, Theresa May este in general o necunoscuta, in spatiul public, euro-atlantic. Asta desi este activa in politica de relativ mult timp, fiind aleasa membru in Parlament, din partea Partidului Conservator, in 1997. Are renumele unei reformatoare, incercind sa reinnoiasca si modernizeze imaginea partidului. Ea inspira increderea britanicilor, care se angajeaza in dificilul divort cu Uniunea Europeana, asa numitul Brexit.

Precedentii sefi ai guvernului britanic erau familiarizati cu America si America cu ei, fiind in conducerea formatiunilor lor inainte de a prelua sefia guvernului. Nu este cazul cu May. Ea a detinut portofoliul internelor – coordonind politia, securitatea interna si imigratia – timp mai indelungat decit predecesorii ei, din ultima perioada. Exista zone ale cooperarii americano-britanice – cum ar fi apararea, sau comertul sau diplomatia in general – cu care Theresa May e mai putin familiarizata.

Analisti sustin ca doamna May este o realista pragmatica, care urmareste interesul tarii sale si este mai putin sensibila decit predecesorii la purul simbolism al raporturilor cu America. Un domeniu in care Theresa May a cooperat cu Statele Unite, in calitate de ministru este schimbul de informatii. Ea a fost impotriva Brexit, dar in general priveste cu scepticism catre Uniunea Europeana.

In materie de politica externa, noul premier nu se da inapoi de la interventii militare atunci cind in joc este interesul national. In general, observatorii considera ca ea va continua politica externa a lui James Cameron, inclusiv decizia acestuia de a trimite un batalion in Estonia pentru a descuraja o agresiune ruseasca.

La fel ca Donald Trump, May are o pozitie dura in chestiuni de imigratie. Dar ca ministru nu a trecut la deportari, cum spune Trump ca va face. Pe de alta parte, ca si Hillary Clinton, noua sefa a guvernului britanic este definita de pasiunea ei pentru politici. Tranzitia la putere in Marea Britanie este apreciata in America pentru ca, dupa o decizie cu care Washingtonul nu a fost de-acord, Brexit, optiunea pentru Theresa May e un element de stabilitate si continuitate.

XS
SM
MD
LG