Linkuri accesibilitate

O tentativă de a schimba regulile Convenției Partidului Republican în Statele Unite


Donald J. Trump, New Hampshire, 13 iunie 2016
Donald J. Trump, New Hampshire, 13 iunie 2016

Mike Lee, senator american din Utah ar putea juca un rol decisiv în evitarea nominalizării lui Donald Trump în calitate de candidat republican la președinție.

Săptămâna viitoare la Cleveland, Ohio va avea loc convenția republicană la care urmează să fie desemnat candidatul acelui partid la președinție. Cele mai mari șanse le are omul de afaceri Donald Trump, dar nu toți republicanii s-au resemnat cu ideea să participe la scrutin cu un candidat așa de controversat. O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Un grup de delegati republicani incearca, cu sanse discutabile cel putin acum sa-l deposedeze pe omul de afaceri Donald Trump de nominalizarea pentru presedintia Statelor Unite, care i s-ar cuveni in urma alegerilor. Senatorul Lee este unul dintre cei doi membrii din Utah ai influentului comitet care stabileste regulile conventiei.

Acel comitet voteaza la sfirsitul saptaminii daca sa elibereze sau nu pe delegati de obligatia de a vota pentru candidatul in numele caruia au fost trimisi la conventie. Daca comitetul ia o decizie ea va fi supusa aprobarii planului conventiei.

Echipa lui Trump spune ca o astfel de manevra nu are sanse in comitetul care stabileste regulile si chiar daca ar trece de acesta se va bloca in plen. Cei care nu-l vor pe Trump candidat spun ca in comitet au sanse, dar in plen mai putin. O parte dintre ei cred ca cea mai buna manevra este ca delegati sa se abtina in primul tur si sa se ajunga la tururi ulterioare, unde delegatii pot oricum vota in functie de propriile preferinte.

Si aici intervine rolul lui Lee, care are propriul vot, dar si sprijinul sotiei, care si ea e membra in comitet. Or astea sint de-acum doua voturi din cele 28 necesare pentru ca schimbarea sa fie inaintata plenului. Senatorul l-a criticat in repetate rinduri pe Trump pentru intoleranta religioasa si declaratii la adresa musulmanilor. In mai, senatorul de Utah a spus despre Trump „Ma sperie ingrozitor”. Lee insusi este considerat ca facind parte din aripa ultra-conservatoare a partidului, aliata in preliminatii cu senatorul Ted Cruz. Trump are o echipa experimentata care incearca sa se asigure ca regulile conventiei nu-i sint nefavorabile.

XS
SM
MD
LG