Linkuri accesibilitate

„Produs de SMÎNTÎNĂ”


Sînt curios să ştiu: toată lumea cunoaşte care e deosebirea dintre „Produs de Smîntînă” şi smîntîna adevărată? Ei bine, eu am vorbit cu mai mulţi oameni şi am constatat că unii habar n-au că există o diferenţă.

„Produs de SMÎNTÎNĂ”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

„Păi, nu e aceeaşi chestie?” m-a întrebat un vecin nedumerit. Răspund: nu e aceeaşi chestie. Produsul de smîntînă, de pildă, are în componenţa sa un substituent al grăsimii de lapte. Ce o fi acest substituent nu ştim, dar e limpede că nu e grăsime autentică. Iar mulţi cetăţeani habar nu au că ingurgitează aceşti substituenţi. Şi nici nu cred că cineva le-a explicat pe îndelete că produsul de smîntînă nu e smîntînă.

Veţi spune poate că nu există nici o problemă de vreme ce pe pachetul produsului de smîntînă sînt enumerate ingredientele. Adică omul poate să citească şi să afle că acel produs conţine nişte E-uri, că are, în loc de grăsime, un substituent al grăsimii. Aşa e. Numai că nu toată lumea are timp să citească.

Şi mai e ceva. E o mică şmecherie, din punctul meu de vedere. Ţin în mînă un pachet pe care scrie „Produs de SMÎNTÎNĂ”. Primele două cuvinte sînt scrise cu litere micuţe, pe cînd cuvîntul SMÎNTÎNĂ e scris cu litere mari. Şi iese că ultimul cuvînt – SMÎNTÎNĂ – le eclipsează pe primele două. Iar mulţi oameni nici nu observă primele cuvinte minuscule. Lor le sare în ochi numai cuvîntul mare SMÎNTÎNĂ. Şi ei chiar au impresia că mănîncă smîntînă…

XS
SM
MD
LG