Linkuri accesibilitate

Încotro Moldova: spre democraţia europeană sau protectoratul rusesc? (I.Chifu / deschide.md)


Moldova nu poate accepta orice fel de reglementare a conflictului transnistrean (I.Munteanu / 22)

„Summitul NATO: RM protejată, dar trebuie să-şi aleagă viitorul”, este titlul unui editorial publicat de portalul deschide.md și semnat de Iulian Chifu. Autorul notează că poate cea mai importantă victorie a României la actualul summit al NATO este cuprinderea Republicii Moldova în preocupările de Securitate ale Alianţei. Republicii Moldova, continuă Chifu, i-a fost dedicat în premieră un articol din cele 139 ale declarației finale şi este cuprinsă în alte două, ca şi în toate declaraţiile alături de Georgia şi Ucraina. Editorialistul scrie că este vorba despre valorile comune ale democraţiilor europene, despre dreptul de a alege opţiunile de securitate dar, totodată, în spiritul dezvoltărilor din cadrul summitului, Republica Moldova trebuie să aleagă, trebuie să-şi decidă viitorul şi încotro vrea să meargă: spre democraţia europeană sau protectoratul rusesc”, conchide editorialistul.

Revista 22.ro publică un comentariu semnat de fostul ambasador al RM la Washington, Igor Munteanu. Acesta susține că Moldova nu poate accepta orice fel de reglementare a conflictului transnistrean, pentru că altminteri nu ar mai avea sens toate sacrificiile care s-au făcut în ultimii 25 de ani. Cu atenția sustrasă de alte probleme, scrie autorul, evoluția acestui subiect poate degenera, iar guvernul de la Chișinău ar putea aluneca în spirala unor concesii pripite, inutile și ambigue, acceptând o co-statalitate de după care ar putea să se vadă eventual și sigla OSCE, dar în care restul ar aparține pe deplin unui proiect rusesc.

Chișinăul este somat să facă noi concesii, notează Igor Munteanu, să trateze cu generozitate cererile Tiraspolului și să închidă ochii la infracțiuni pe care niciun alt stat nu le-ar ignora. Este stranie poziția OSCE de a le minimiza, observă autorul, accentuând că sfătuitorii de bine nu au reușit să apere interesele cetățenilor R. Moldova, să salvgardeze circulația liberă a cetățenilor, a presei, a transportului, să deschidă podurile blocate de pacificatorii ruși ori să prevină aplicarea forței contra disidenților politici din regiune.

Portalul jurnal.md îl citează pe analistul politic Vladimir Socor, care este de părerea că societatea civilă din RM trebuie să ceară insistent o investigaţie internaţională cu privire la frauda din sistemul bancar. Expertul susține că principalele căi de atac ar trebuie să fie la Bruxelles şi la Bucureşti. Totodată, în opinia sa, și preşedintele Nicolae Timofti ar trebui să solicite o investigaţie internaţională în numele statului RM, aceasta fiind pentru el o șansă de a se reabilita, crede analistul.

Portalul de expresie rusă newsmaker.md citează declarația bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah, în care se declară nemulțumită de eventualele restricții impuse posturilor rusești TV urmare a modificării legislației audiovizuale, care sunt dezbătute în Parlamentul de la Chișinău. Irina Vlah afirmă în declarația sa, publicată pe site-ul oficial al autorităților de la Comrat, că, indiferent dacă restricțiile vor fi adoptate sau nu în lectură finală, retransmiterea programelor rusești pe teritoriul autonomiei va fi păstrată. Bașcanul găgăuz califică în acest sens amendamentele la Codul Audiovizualului ca fiind represive, sugerând autorităților de la Chișinău să se ocupe cu rezolvarea problemelor țării, dar nu cu „amenințări mitice din afară.”

Ion Macovei consideră într-un editorial publicat pe site-ul ziarului TIMPUL că autoritățile de la Chișinău nu valorifică suficient relațiile cu autoritățile de la Kiev și acest fapt se răsfrânge inclusiv și asupra procesului de negocieri în problema transnistreană. „Negocierile în format 5+2 reluate pe 2-3 iunie la Berlin pentru reglementarea conflictului transnistrean au demonstrat că atât Chișinăul, cât și Kievul sunt pe unde diferite, chiar dacă autoritățile de la Tiraspol, acuză ambele țări de organizarea unei blocade economice a regiunii”, notează autorul. Ion Macovei sugerează că nu ucraineninii sunt vinovați de faptul că au avut o prestație slabă la negocieri, ci guvernul de la Chișinău, care trebuie „să tragă de mânecă colegii de la Kiev pentru a vorbi cu aceeași voce pe subiecte tangențiale.”

Portalul Report.md publică un interviu cu analistul politic lituanian, Vytautas Keršanskas. Întrebat cum vede Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, expertul a spus că Moldova este în continuare un fruntaș, din păcate bolnav de corupție. „Noi vedem că Moldova manifestă în continuare dorința de a se integra, de a se mișca înainte, iar acesta este un semnal că nu e totul pierdut. Atmosfera din Moldova, însă, este îngrijorătoare”, remarcă analistul. În opinia sa, unii politicieni s-au folosit de această plapumă a europenizării pentru a fura de la proprii cetățeni. Dar societatea, continuă acesta, trebuie să se mobilizeze, iar politicienii ar trebui să învețe din greșelile comise. „Moldovei trebuie să i se ofere o perspectivă clară de aderare la UE. Aceasta presupune alte condiționalități care o vor ajuta să se miște înainte”, este de părere Vytautas Keršanskas.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG