Linkuri accesibilitate

Cum să alegi o facultate în România


Mai multe organizații de studenți basarabeni vor organiza la sfârșitul acestei săptămâni un târg al universităților de peste Prut. Tinerii vor prezenta ofertele a peste 16 centre universitare și vor răspunde la întrebările absolvenților care își pregătesc dosarul pentru admiterea din România. Târgul este la cea dea cincea ediție și așa cum spun organizatorii, viitorii studenții au nevoie de îndrumare și consiliere înainte de a-și alege o specialitate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Până a începe perioada de admitere, programată pentru ultimele două săptămâni din luna iulie, absolvenții încearcă să găsească studii cu bursă la specialitatea pe care o râvnesc, ori cel puțin fără taxă de studii. Misiunea de a-i ghida și-au asumat-o studenții care învață deja în România. Vlad Gîra reprezintă Organizația studenților basarabeni din Constanța. El spune ca acei tineri care se pregătesc să concureze pentru bursele oferite de statul român trebuie să știe că s-au redus practic la zero locurile la universitățile din București, Cluj sau Iași:

„Șansele devin mai mici, optând pentru un centru universitar mai mare pentru că și concursul de dosare este unul foarte mare. În centrele mai mici, cum e Oradea, Bacăul, Petroșani, numărul de locuri este mai mare. Nu înseamnă că nivelul studiilor este mai scăzut aici, nivelul de trai și condițiile la cămin uneori sunt cum mult mai bune, față de cele din București, din Iași, unde numărul de studenți este foarte mare.”

Este mai lesne să prinzi un loc cu bursă sau fără taxă la specialității precum inginerie, mecanică sau agronomie, decât la științe politice, drept și economie. Totuși, experiența ultimilor ani arată că tinerii din Republica Moldova sunt tentați, la fel ca și acasă, să meargă anume la cele mai solicitate specialități, inclusiv medicină și relații internaționale.

Mihaela Panco din Orhei îmi spune că este pasionată de grafică și desen, domenii de specialitate pe care le-a găsit la câteva universități. Alegerea finală zice ea, mai degrabă va depinde de numărul de locuri finanțate și nu de regiune:

„În Bacău, Constanța, nu prea am auzit eu tineri care au așa mare dorință să aplice acolo. Tot mai mulți colegi de ai mei cu care vorbesc, toți vor să aplice în Iași, pentru ca să fie mai aproape de casă. Alții, din contra, doresc în Cluj pentru că consideră că acolo este un potențial de comunicare a limbii pure românești mai bun, alții pentru faptul că universitățile sunt mai prestigioase, același lucru l-aș spune pentru București sau Brașov.”

O altă tânără, Valeria Cincilei din Bălți optează pentru kinetoterapie și spune ea, alegerea este și mai dificilă atunci când universitățile țintite oferă doar câte un loc sau două cu bursă:

„Sunt locuri la București, la Galați, Brașov, Bacău, totuși nu m-am decis în care oraș să dau, care va fi pe primul loc. Mă uit mai întâi la numărul de locuri, să fiu convinsă că o să mă primească. O să mă strădui să ajung în România, nu vreau să rămân în Moldova. Dar dacă nu mă vor primi, cred că o să aplic la extensiunea tot din România aici la Bălți. Nu știu, pe mine mă convinge calitatea studiilor și tot ce ne oferă statul român. Ne putem duce fără taxă, putem primi și bursă, este o oportunitate mare pentru mine.”

Pentru absolvenții de liceu, oferta este de 2800 de locuri, dintre care aproximativ jumătate sunt cu bursă. Șansa de a studia gratis, într-un alt mediu educațional decât cel al Republicii Moldova îi determină pe mulți tineri să aleagă specialități la nimereală. Iată de ce, organizațiile studenților basarabeni din România consideră binevenit la Chișinău un târg al universităților de peste Prut, care i-ar ajuta pe tineri sa facă alegerea corectă și cât mai sigura.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG