Linkuri accesibilitate

„Moartea pro-europenilor” (Dumitru Spătaru/Tribuna.md)


„Suntem codași la inițiativa Consolidarea capacităților de securitate din care mai face parte Georgia, Iordania și Irak” (Ivan Ene/Unimedia.md).

În editorialul semnat de Dumitru Spătaru pentru portalul Tribuna.md şi intitulat „Moartea pro-europenilor”, autorul constată că partidele de la Chişinău se fac a nu vedea euro-scepticismul care crește cu fiecare zi în Republica Moldova. Toate sondajele de opinie arată că oamenii nu mai cred ca altă dată în viitorul european al ţării – fie nu cred în politicienii ce-l promovează și care, de-a lungul anilor, au reușit să-i dezamăgească, fie nu cred în însuși viitorul UE ca urmare a problemelor grave cu care se confruntă această comunitate de state. Miopia partidelor pretins pro-europene este accentuată și de comportamentul partidelor de centru-stînga, care se pare că înțeleg mai bine schimbarea politică majoră ce are loc în prezent. În concluzie, notează Dumitru Spătaru, partidele numite pro-europene riscă să rămînă în scurt timp izolate politic și să se lupte pe un segment irelevant din punct de vedere electoral.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

O declaratie de pe FB a lui Ilan Shor, controversatul om de afaceri recent arestat, publica Newsmaker.md. Declaratia are si un titlu: „Nu inteleg de ce vor sa ma inlature din functia de primar”. Shor le multumeste tuturor cetanilor care-l sustin, care au semnat o petitie pentru eliberarea sa. Shor e sigur ca adevarul va triumfa si ca el isi va putea demonstra nevinovatia. Primarul Orheiului spune ca se va adresa la CEDO si ca nu intelege de ce se doreste inlaturarea sa din functia de primar. Publicaţia aminteşte că Ilan Shor a fost acum două săptămâni sub acuzația de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani, într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii.

Comisia Națională de Integritate a decis să inițieze un control în privința lui Iulian Postică, viceministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, scrie portalul Anticorupţie.md. Acesta este bănuit de încălcarea regimului de declarare a averii și proprietăților, dat fiind diferența mare dintre veniturile acestuia și averile deținute. Postică este viceministru la Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din martie curent. Anterior, el a deținut funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și a venit la noul loc de muncă împreună cu fostul ministru de la Transporturi, Vasile Botnari, în prezent ministru al Tehnologiei Informației. Deși activează în instituții de stat de 11 ani, practic de când și-a încheiat studiile, și nu deține nicio afacere, Postică indică în declarația de avere proprietăți de peste un milion de lei. Este vorba despre un apartament de 597 de mii de lei, procurat în 2013, și un automobil Mercedes E class, din 2011, procurat în 2014 cu 450 de mii de lei.

Editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, nu a trecut cu vederea vizita de săptămâna trecută a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, pe care jurnalistul de la Chişinău l-a văzut schimbat. „El arăta mai formal, mai diplomatic, mai concesiv, chiar dacă și-a presărat uneori frazele cu ironii, dar a făcut-o mai prudent decât atunci când mergea la Tiraspol fără să-și ceară voie de la autoritățile moldave legale”, observă Nicolae Negru. În mod paradoxal și ciudat, vicepremierul rus, continuă editorialistul de la Ziarul Naţional, a fost trimis la Chișinău în scopuri publicitare, ca „hulubaș al păcii”, Rusia vrând să pară civilizată, dispusă la dialog, prietenoasă față de Republica Moldova, pentru a crea impresia unei noi etape în relațiile moldo-ruse și a o folosi în războiul de imagine împotriva Ucrainei. Din acest punct de vedere, crede autorul, Rogozin a suferit eșec.

Portalul specializat pe teme economice, Mold-street.com publică un reportaj despre brutarul Andrei Bîzgan care, deşi a făcut şcoala militară şi visa la o carieră în forţele armate, la cei 23 de ani ai săi, a îmbrăţişat o profesie mai paşnică. O perioadă a lucrat în Italia. În 2013, însă, o întreprindere de panificaţie din Rezina, care procura făină de la moara tatălui său a falimentat. În locul banilor, proprietarii brutăriei au propus cedarea cotei-părţi din firmă, iar aşa Andrei Bîzgan s-a pomenit administrator într-o societate cu răspundere limitată. Provocări au fost multe. Spre exemplu, a investit în renovarea clădirii brutăriei toţi banii adunaţi la nuntă, ba chiar a împrumutat de la părinţi şi prieteni. Astăzi, întreprinderea distribuie pâine pentru raioanele Şoldăneşti şi Rezina şi chiar reuşeşte să vândă tot ce produce.

Republica Moldova este codașă și la implementarea programelor desfășurate sub egida NATO. Cel puțin așa susține fostul reprezentant militar al țării noastre pe lângă Comandamentul NATO, colonelul în rezervă Ivan Ene. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei Ediții Speciale de la Unimedia.md. „Suntem codași la inițiativa Consolidarea capacităților de securitate din care mai face parte Georgia, Iordania și Irak. Din surse deschise toate țările participante la această inițiativă au avansat mult mai mult. Georgia a trecut deja la partea a doua, noi după doi ani suntem încă la etapa elaborării unor strategii”, a spus Ene.

XS
SM
MD
LG