Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: NATO nu se confruntă în acest moment cu vreo ameninţare militară directă, dar trebuie să fie pregătită pentru orice surprize


Secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg, vorbește la o conferință de presă la Varșovia
Secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg, vorbește la o conferință de presă la Varșovia

NATO începe să proiecteze o strategie de reasigurare la Marea Neagră, la propunerea Românie.

Statele NATO au adoptat, la capătul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, declaraţia finală a summitului de la Varşovia.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat după adoptarea documentului, care încă nu a fost publicat, că NATO nu se confruntă în acest moment cu vreo ameninţare militară directă, dar trebuie să fie pregătită pentru orice surprize.

„Este important să nu exagerăm”, a explicat Secretarul general NATO. „Dar nici nu ne putem permite să nu observăm o Rusie imprevizibilă, o Rusie agresivă, care şi-a triplat cheltuielile militare şi nu a ezitat să agreseze Ucraina”, a adăugat el.

„Nu putem prezice viitorul, dar trebuie să fim gata de orice surprize,” a mai spus Stoltenberg.

Pe agenda de astăzi a reuniunii NATO mai figurează chestiunea ucraineană. „Vom discuta cu dl. Poroşenko despre ce nevoi are Ucraina, cu ce mai putem ajuta”, a precizat Jens Stoltenberg.

El a mai anunţat că NATO începe să proiecteze o strategie de reasigurare la Marea Neagră, la propunerea României, o decizie definitivă urmând să fie luată la ministerială de apărare din octombrie.

Se aşteaptă ca declraţia finală să conţină un paragraf care spune că va urma o perioadă de evaluări cu privire la o viitoare prezenţă avansată maritimă şi aeriană în Marea Neagră. Iniţiativa e sprijinită de SUA şi Marea Britanie.

În privinţa Georgiei, mesajul NATO rămâne neschimbat: îi sunt recunoscute progresele, dar deocamdată nu se pune problema lansării unei invitaţii de aderare.

XS
SM
MD
LG