Linkuri accesibilitate

La Varșovia în așteptarea documentului final al Summitului Nato


Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko la sosirea, astăzi, la summitul de la Varșovia
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko la sosirea, astăzi, la summitul de la Varșovia

Subiectul securităţii maritime la Marea Neagră a fost menţionat în intervenţiile preşedintelui american şi a celui turc.

Nadia Savcenko, pilotului miliar ucrainean, care fusese condamnată în Rusia la peste 20 de ani închisoare, dar eliberată în luna mai, printr-un schimb de prizonieri, a ţinut astăzi un discurs foarte emoţionat în cadrul forumului de experţi de pe marginea summitului NATO de la Varşovia. Prezentată forumului drept „simbol al rezistenţei” ucrainene în faţa agresiunii ruse, Nadia a mulţumit în intervenţia sa lumii occidentale pentru faptul că este liberă.

Ieri, un senator rus a numit summitul de la Varşovia „un summit al înşelăciunii”. Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din camera superioară a Parlamentului federal şi una din personalităţile marcante din partidul Rusia Unită, a afirmat, într-o postare de pe reţele sociale, că „cea mai răsunătoare decizie a reuniunii” ar fi fost luată pe baza unor declarații false despre „amenințarea rusă”.

„Este la fel cum ai construi un baraj într-un pustiu: protecție împotriva unui pericol care nu există", a scris Kosaciov.

Subiectul securităţii maritime la Marea Neagră, care, cel mai probabil, nu va tranșat în cadrul reuniunii de la Varşovia, a fost menţionat în intervenţiile preşedintelui american şi a celui turc. Barack Obama a vorbit despre sprijinul SUA pentru dezvoltarea de opțiuni pentru creșterea prezenței NATO în Marea Neagră. La rândul său, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat importanța securității Mării Negre pentru NATO, nu doar pentru riverani, ci și pentru neriverani, şi a făcut apel la toți aliații să participe și să crească vizibilitatea prezenței NATO cu un grup naval la Marea Neagră.

Se aşteaptă ca documentul final al Summitului NATO să conțină multiple referiri la Marea Neagră. Fiind o propunere lansată la nivelul unei ministeriale a apărării, tot la o astfel de reuniune, probabil cea din octombrie, ar urma să se ia şi decizia finală. România e țara care a sprijinit cel mai mult, încă din start, ideea de a avea o flotă permanentă NATO în Marea Neagră, la care să participe și Ucraina și Georgia, dar propunerea a fost respinsă în ajunul summitului de Bulgaria.

XS
SM
MD
LG