Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii


Despre vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în R.Moldova

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care, timp de două zile, a vizitat Chişinăul şi Tiraspolul, a vorbit despre intenţia Kremlinului de a aşeza într-o albie normală relaţia moldo-rusă. L-am întrebat pe redactorul-şef de la portalul de ştiri newsmaker.md, Vladimir Soloviov, căruia Dmitri Rogozin i-a acordat un interviu, dacă a devenit mai limpede care ar fi interesul Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

Vladimir Soloviov: „Rusia, prin vocea lui Rogozin, a spus că are nevoie de un stat prietenos, care participă la integrarea economică cu Federaţia Rusă şi comunitatea euroasiatică. Are nevoia ca Moldova să demonstreze o politică loială faţă de Moscova.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum vede Rusia Moldova în Uniunea Euroasiatică, dacă autorităţile de la Chişinău zic că ţara merge pe calea eurointegrării, să se apropie de Uniunea Europeană?

Vladimir Soloviov: „Pentru a avea un răspuns la această întrebare, ar trebui să cunoaştem ce cuprinde foaia de parcurs pe care Moscova a prezentat-o autorităţilor de la Chişinău. Rogozin a spus că Chişinăul trebuie să echilibreze relaţiile cu Estul şi Vestul, pentru a avea acces la două pieţe. M-a surprins această retorică. Dacă e posibil ca mărfurile din Moldova să penetreze ambele pieţe, ce condiţii i se pun guvernării moldovene? Pentru aceasta ar trebui să cunoaştem acea foaie de parcurs, doar că nimeni nu poate şti ce prevede aceasta.”

*

Despre vizita la Chişinău şi Tiraspol a vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, jurnalistul de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac, spune că s-ar dori o dezgheţare a cooperării dintre cele două state.

Corneliu Rusnac: „Se încearcă relansarea relaţiei între Chişinău şi Moscova, după toate supărările din ultimii doi ani, după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Moscova, în mod clar, este mai interesată de regiunea transnistreană, mai puţin de partea dreaptă a Nistrului, controlată de autorităţile de la Chişinău. Moscova este interesată să-şi poată asigura nestingherit militarii aflaţi acolo cu tot ce este necesar. Până acum se pare că şi partea ucraineană, dar şi autorităţile de la Chişinău au împiedicat acest proces, cel puţin, în opinia Moscovei aşa arată lucrurile. Am văzut-o şi din declaraţiile lui Dmitri Rogozin la Tiraspol, care a fost şi de această dată fidel spiritului său şi nu a uitat să menţioneze că tancurile nu au nevoie de vize.”

Europa Liberă: Cine ar avea mai mult nevoie de reactualizarea cooperării moldo-ruse: Chişinăul sau Moscova?

Corneliu Rusnac: „Chişinăul este în mod cert interesat de relansarea economică cu Federaţia Rusă. Pentru că, sigur, embargourile pe care le-a introdus Moscova au afectat producătorii agricoli, în primul rând. Din Republica Moldova nu toţi au fost pregătiţi să se conformeze normelor prevăzute de Acordul de Asociere. Acord care, până la urmă, oferă posibilităţi mult mai mari din punct de vedere economic, decât o relaţie cu Rusia. Și piaţa europeană este o piaţă mult mai mare şi cei care exportă în Uniunea Europeană îşi vând produsele la un preţ mult mai bun decât cei care le vând în Rusia. În primul rând, lucrul acesta se vede foarte clar în cazul exportatorilor de vinuri.”

Jurnalistul Corneliu Rusnac atribuie o importanţă aparte şi summit-ului NATO din capitala Poloniei.

Corneliu Rusnac: „Acest summit va avea un impact clar asupra regiunii, s-a declarat deja că în Ţările Baltice şi în Polonia vor exista câteva batalioane multinaţionale ale NATO. Și în România va exista o brigadă multinaţională, carcasa sau osatura căreia va fi creată din militari români şi, prin rotaţie, militari din ţările NATO.”

Europa Liberă: Problema extinderii NATO e una actuală?

Corneliu Rusnac: „Este una actuală, ţinând cont de modul în care se comportă Rusia. Numai că nu cred că niciuna din ţările care şi-o doresc mult, cum ar fi Georgia sau Ucraina, vor fi acceptate în curând în această organizaţie, tocmai pentru a nu provoca Rusia la acţiuni imprevizibile, care ar putea crea probleme şi mai mari în regiune. Am văzut problemele pe care le-a creat ocuparea Crimeei de către Rusia, am văzut problemele pe care le-a creat războiul din estul Ucrainei, din regiunea Donbas. Nimeni nu mai vrea război şi tocmai de aceasta, probabil, vor încerca să tempereze cumva Rusia pentru a menţine totuşi situaţia sub control.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG