Linkuri accesibilitate

Anatol Șalaru: „Moldova a devenit mai stabilă fiindcă NATO a venit mai aproape de Moldova” (VIDEO)


Anatol Șalaru: „Moldova a devenit mai stabilă fiindcă NATO a venit mai aproape de Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:15 0:00

Un interviu cu ministrul moldovean al apărării în marginea summitului NATO de la Varșovia

Între demnitarii care participă la summitul NATO de la Varșovia se află și ministrul moldoveran al apărării Anatol Şalaru. Ministerul apărării de la Chișinău a anunțat că Şalaru are programate întrevederi bilaterale cu omologii săi din România, Letonia, Turcia, Statele Unite şi Italia, cu care va discuta chestiuni legate de colaborarea bilaterală. Ministrul moldovean al apărării se întîlnește de asemenea cu oficialități NATO și din ţările care fac parte din Platforma de interoperabilitate, în care R. Moldova a fost primită în 2014, la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, o platformă vizează interacțiunea eficientă dintre militarii diferitelor țări în cadrul operațiunilor Alianței Nord-Atlantice. Liliana Barbăroșie a stat de vorbă cu ministrul Anatol Șalaru în maginea summitului NATO de la Varșovia

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:06 0:00
Link direct

Anatol Şalaru: „Vrem să obţinem garanţia că lumea va fi mai bună, mai stabilă după acest summit şi că cele 28 de ţări membre ale NATO vor găsi soluţie pentru a asigura pacea şi pentru a stopa acţiunile agresive ale Rusiei. Este timpul ca lumea civilizată să ia o atitudine foarte serioasă faţă de ceea ce se întâmplă în flancul de Est al Europei, al NATO. Noi ca stat vrem, în afară de această, o aprofundare a colaborării cu NATO. Ştiţi că Republica Moldova nu are capacitatea necesară de a-şi moderniza armata şi de a spori capacitatea de apărare a armatei. Accentul îl punem pe colaborarea cu NATO, pe aprofundarea colaborării în cadrul iniţiativei DCBI şi pe modernizarea Armatei Naţionale cu sprijinul ţărilor membre ale NATO. Noi venim şi cu anumite propuneri şi doleanțe. Ni s-a sugerat părerea în ceea ce ţine de colaborarea în domeniul managementului crizelor. Am pregătit mai multe informații pentru NATO. Am primit o scrisoare de la Secretarul General NATO prin care ni s-a cerut opinia în mai multe domenii. Mâine voi avea o alocațiune în cadrul platformei de interoperabilitate. Vor fi discuţii foarte serioase în acest domeniu. Sperăm că după acest summit se vor limpezi multe lucruri şi vor fi puse foarte clar accentele.”

Europa Liberă: A venit Republica Moldova la acest summit cu lecţia de acasă făcută? Mă refer la acel Birou de legătură NATO, bugetat pentru acest an, care abia a început procedura parlamentară. Mă refer la Strategia de securitate care abia a ieşit din Consiliul Suprem de Securitate. Sunt lucruri care trebuiau deja să fie gata şi să se treacă la o a doua etapă.

Anatol Şalaru: „Republica Moldova nu a avut angajamente faţă de NATO pentru a-și aproba Strategia Securităţii Naţionale sau pentru a deschide acest oficiu de legătură NATO. Acestea au fost angajamentele Ministerului Apărării pe care noi le îndeplinim. În rest, în ce priveşte sprijinul politic, ştiţi că avem la guvernare o alianţă din mai multe partide şi de stânga, şi de centru, şi de dreapta. E nevoie de răbdare şi de discuţii, de negocieri. Prima etapă a trecut – comisia parlamentară a aprobat deschiderea Oficiului de legătură NATO. Acest acord urmează să fie aprobat de Guvern, Președinție şi, ulterior, ratificat de Parlament. Sperăm că se va întâmpla în acest an. Cred că imediat după ce va fi aprobat, va urma şi o vizită a Secretarului General NATO la Chişinău. Elaborarea şi aprobarea de către Preşedinţie a Strategia Securităţii Naţionale, ştiţi cu toţii, a fost întârziată din varii motive, care nu depind de noi. Noi (n.r. Ministerul Apărării) suntem responsabili de elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare. S-a început lucru imediat cum a fost semnat decretul preşedintelului. Eu sunt preşedintele acestui grup de lucru şi vă dau asigurări că va fi elaborată la timp. Nu se va întârzia aşa cum s-a întâmplat cu Strategia Securității Naţionale, elaborarea căreia a fost întârziată cu mai mult de jumătate de an şi nu ştim cu cât va fi întârziată aprobarea ei.”

Europa Liberă: Revenind la ce se discută la acest summit - întărirea flancului Estic. Măsurile care se iau aici, astăzi şi mâine, în ce măsură vizează şi Republica Moldova? Se întinde această umbrelă de apărare şi asupra Republicii Moldova sau nu?

Anatol Şalaru: „Da, vizează şi Republica Moldova. Desigur, măsurile de securitate în ţările NATO sunt unele, cele în ţările non-NATO – altele. Vizează însă şi Republica Moldova. Aţi văzut şi din declaraţiile Secretarului General NATO din ajunul acestui summit referitoare la Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. NATO vrea ca Republica Moldova să-şi consolideze capacităţile se apărare şi să fie capabilă să se apere. În acest sens NATO ne va ajuta cu echipamentul necesar, reforma Armatei şi vom avea sprijinul experţilor NATO, pe care, de fapt, îl avem şi acum. Colaborarea noastră cu NATO trece la un alt nivel, calitativ nou.”

VIDEO: Oferta NATO pentru Moldova

Ofertă NATO pentru Republica Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:01 0:00

Europa Liberă: Odată cu inaugurarea scutului antirachetă în România s-a început din nou o polemică foarte dură între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia. Rusia vede o amenințare în acest scut. Din punctul Dvs. de vedere, a devenit Moldova, pentru că e la graniță cu România, a devenit mai vulnerabilă odată cu lansarea acestei dispute?

Anatol Şalaru: „Nu, Moldova a devenit mai sigură odată cu inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu. Rusia a reacționat bolnăvicios şi nimeni nu înţelege din ce cauză, deoarece acest scut nu este îndreptat împotriva Rusiei. Rachetele care pot fi lansate de la Deveselu nu au încărcătură explozibilă. Pur şi simplu se lansează nişte rachete care frontal lovesc rachetele lansate din Rusia sau din altă parte a lumii. În baza impactului cinetic are loc explozia rachetelor agresoare. Acest scut nu poate fi folosit pentru a ataca, ci doar pentru apărare. Am citit undeva în presă un exemplu când o persoană îşi pune o uşă blindată pentru că vecinul bețiv vine şi îi distruge de fiecare dată uşa. După ce şi-a pus uşa blindată vecinul l-a dat în judecată spunând că uşa a fost schimbată pentru a-l intimida. Deci, ceea ce fac eu pentru a mă apăra nu trebuie să-l deranjeze pe potențialul agresor. Pe mine trebuie să mă deranjeze acţiunile agresive ale lor, acțiunile lor îndreptate spre destabilizarea situației de la noi.”

Europa Liberă: Moldova cum a devenit mai stabilă şi mai sigură urmare a plasării acestui scut?

Anatol Şalaru: „Moldova a devenit mai stabilă fiindcă NATO a venit mai aproape de Moldova. Trupele transnistrene şi cele ruseşti din stânga Nistrului vor trebui să se gândească mult mai bine înainte de a începe o eventuală acţiune de destabilizare.”

XS
SM
MD
LG