Linkuri accesibilitate

Romain PUERTOLAS. Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea


Cititorul este invitat să privească cu alţi ochi realitatea, iar această schimbare de optică transformă scrierea dintr-un roman de aventuri într-unul de moravuri.

„Venise în Franţa cu intenţia de a-şi cumpăra cel mai nou model de pat cu cuie, abia lansat pe piaţă. (…) O călătorie ca un soi de pelerinaj, Ikea asemuindu-se într-o oarecare măsură cu peştera din Lourdes”, aşa începe Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea, de Romain Puertolas, Baroque Books & Arts, 2013. Înainte însă să fi ajuns în dulap, indianul Ajatashatru Lavash zboară din Pakistan la Paris, unde este cules de la aeroport de taximetristul Gustave Palourde, ce-l va urmări apoi pe durata întregului roman, după ce că fakirul îi subtilizase bancnota falsă de-o 100 de euro cu care-şi plătise călătoria.

Romain PUERTOLAS. Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct

Ghinionul pare să se ţină scai de Ajatashatru, câta vreme îi prosteşte pe cei din jur – rămas peste noapte în magazinul Ikea, se ascunde într-un dulap, care tocmai este împachetat şi trimis în Anglia; camionul cu care călătoreşte (în dulap!) e inspectat de poliţia de frontieră engleză, care descoperă şi 6 clandestini senegalezi, trimişi apoi, cu fakir cu tot, la Barcelona; or, în aeroportul catalan Lavash se ascunde în geamantanul Vuitton al actriţei Sophie Morceaux, şi astfel se pomeneşte la Roma; aici sare într-un balon cu aer şi ajunge-n Marea Mediterană, de unde e pescuit şi adus în portul Tripoli. Abia când face prima faptă bună – îi oferă o sumă frumuşică senegalezului Wiraj, cu care acesta să revină acasă cu fruntea sus! –, destinul se întoarce cu faţa la fakir: „Se rupsese blestemul, în sfârşit. Dacă se gândea bine, fusese şansa lui! Făcuse, vreme de nouă zile, un voiaj extraordinar, un voiaj interior din care învăţase cum poţi deveni alt om, doar uitându-te mai bine în jur”.

Nu în ultimul rând, şi cititorul este invitat să privească cu alţi ochi realitatea, iar această schimbare de optică transformă scrierea lui Romain Puertolas dintr-un roman de aventuri într-unul de moravuri.

11 iulie ’16

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG