Linkuri accesibilitate

„Cred că cei care mă numeau ocupant m-au confundat cu Plahotniuc” (interviul lui D. Rogozin cu Newsmaker.md)


Examinarea dosarului coruperii deputaţilor a fost din nou amânată (Anticorupție.md).

Un interviu- fluviu cu Dmitri Rogozin, vicepremierul rus care a vizitat recent Chişinăul şi Tiraspolul, publică Newsmaker.md. Titlul interviului este „Cred că cei care mă numeau ocupant m-au confundat cu Plahotniuc”. Vicepremierul rus spune că o perioada de timp politicienii moldoveni au dat dovadă de frivolitate şi superficialitate, că schimbarea lor frecventă producea derută, pe cînd întîlnirea cu premierul Pavel Filip a fost destul de fructuoasă, iar dorinţa de a restabili relaţiile normale cu Rusia i s-a părut sinceră. „Sper că ceea ce am auzit la negocierile cu partea moldoveană este deja o nouă realitate” spune Dmitri Rogozin. Referindu-se la oamenii care strigau la aeroport că el e ocupant, Rogozin spune că pesemne aceia l-au confundat cu Vlad Plahotniuc. „Dacă şi există vreun ocupant, e sigur că nu sunt eu acela. Las să caute ocupanţii în grădina lor.” La întrebarea dacă s-a întîlnit vreodată cu Vlad Plahotniuc, Rogozin spune NU şi precizează că preferă să se întîlnească cu conducerea oficială.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Editorialistul Silviu Tănase de la săptămânalul „Timpul” trage concluziile vizitei la Chişinău şi Tiraspol a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, vizită pe care autorul o consideră „zgomotoasă”. Aşadar, Silviu Tănase constată că în pofida promisiunilor făcute liderilor din regiunea transnistreană, problemele cu care se confruntă statul-fantomă rămân neschimbate. În opinia autorului, pare destul de caraghioasă şi tentativa vicepremierului Octavian Calmâc de a se întâlni și discuta cu Dmitri Rogozin privind o oarecare foaie de parcurs ce ar viza cooperarea economică. „Este de la sine înțeles că orice colaborare, care ar urma să aducă beneficii statului, trebuie făcută cu o persoană de bună credință, nu cu un șovin, ce a recunoscut că a omorât cetățeni ai R. Moldova, o persoană, cu care orice fel de discuții nu fac decât să te discrediteze”, scrie Silviu Tănase în “Timpul”.

Vasile Gancev scrie pentru portalul Moldnova.eu despre „Mesajele diferite transmise de Rogozin la Chişinău şi Tiraspol”. Dacă la Chişinău, vicepremierul rus a declarat că i-a fost dor de Moldova și de discuția cu oficialii moldoveni, atunci în stânga Nistrului acesta a criticat Guvernul Republicii Moldova pentru „măsurile neprietenești” din ultimii doi ani prin care a încercat să restricționeze rotația militarilor ruși din regiune și aprovizionarea lor. Între altele, Dmitri Rogozin i-a dojenit pe deputații transnistreni pentru lipsa de inițiativă în privința stabilirii relațiilor economice cu alte regiuni din Rusia. Acesta a menționat că transnistrenii s-au împrietenit doar cu două orașe mari din Rusia, Arhanghelsk și Novosibirsk, ceea este foarte puțin, în opinia lui, în comparație cu „performanțele” reușite de autonomia găgăuză.

Portalul Anticorupţie.md scrie că pe ultima sută de metri, examinarea dosarului coruperii deputaţilor a fost din nou amânată. Nici inculpaţii şi nici avocaţii lor nu s-au prezentat la şedinţa de judecată programată pentru ziua de joi, 7 iulie, când urmau să aibă loc dezbaterile judiciare şi să fie prezentat ultimul cuvânt al inculpaţilor, după care să fie pronunţată sentinţa. Dosarul privind coruperea deputaţilor se află pe rol timp de doi ani. Potrivit procurorului Galeru, în acest dosar au fost numite 48 de şedinţe de judecată, dintre care o treime au fost amânate din cauza că inculpaţii sau apărătorii acestora nu se prezentau. Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglaiau fost reținuți la 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Următoarea şedinţă a fost programată pentru luni, 11 iulie.

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă a oferit, prin intermediul avocatului său, un interviu ziarului de limba rusă „Komsomoliskaia Pravda”. În privinţa numitului furt al secolului, Vlad Filat s-a arătat convins că dacă ar fi fost premier în 2014, delapidarea banilor nu ar fi avut loc, adâugând că instituţiile statului, anume Banca Mondială, Guvernul şi Parlamentul şi cei care le conduceau în acea perioadă, poartă responsabilitatea directă pentru cele întâmplate. Fără să facă alte precizări, Vlad Filat a spus că după prezidenţialele din toamnă în acest caz se va face lumină. „Autorităţile înţeleg că adevărul ar putea fi motivul pentru care furia oamenilor să măture actuala putere de pe arena politică”, se arată convins fostul premier.

Mai mulţi experţi, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, au evaluat şansele Republicii Moldova de a semna un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, a cărei echipă se află în aceste la Chişinău. În opinia fostului ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, autorităţile moldovene nu vor reuşi să semneze un Acord cu Fondul în timpul apropiat, poate, în cel mai bun caz, la toamnă. „Negocierile cu FMI se află la o etapă incipientă. Teoretic, despre anumite înţelegeri s-ar putea discuta abia în septembrie. Iar o decizie concretă ar putea fi luată abia spre sfârşitul anului”, a declarat ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă. Potrivit fostului premier,
guvernarea de la Chişinău trebuie să-şi concentreze eforturile în implementarea reformelor pentru a avea succese în negocierile cu FMI.

Agenţia de ştiri IPN îl citează pe fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care, într-un interviu pentru postul de televiziune N4 a opinat că alegerile prezidenţiale programate pentru 30 octombrie vor fi ilegale şi îndeamnă partidele politice să le boicoteze. „Partidele atât de stânga, cât şi cele de dreapta, trebuie să boicoteze aceste alegeri. Preşedintele care va fi ales va fi unul ilegal. Acest preşedinte nu va fi agreat, şefii de stat nu-i vor strânge mâna şi nici nu vor veni în vizite oficiale în Republica Moldova”, a declarat liderul comunist. Referindu-se la condamnarea fostului premier Filat, liderul comunist a spus că nu este normal ca un prim-ministru să ajungă la închisoare. Întrebat dacă dosarul lui Filat a fost intentat la comanda lui Vladimir Plahotniuc, preşedintele PCRM a răspuns: „Nu Plahotniuc l-a pus să ia mită 250 de milioane de dolari”.

XS
SM
MD
LG