Linkuri accesibilitate

Cazul Domnica Manole și mersul justitiei în R.Moldova


Cazul a stârnit îngrijorarea unor organizații civile din Moldova și străinătate, și a unor instituții specializate ale Uniunii Europene.

O sesizare a procuraturii ce o vizează pe judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole s-a aflat joi în dezbaterea Comisiei Naționale de Integritate. Procuratura a cerut o verificare a declarațiilor de venit a magistratei, după ce anterior, tot la inițiativa sa, Consiliul superior al magistraturii a recomandat cercetarea penală a Domnicăi Manole pentru că autorizase organizarea unui referendum privind alegerea șefului statului prin votul direct al cetățenilor. Cazul magistratei a stârnit protestul și îngrijorarea unor organizații civile din Moldova și străinătate, precum și a unor instituții specializate ale Uniunii Europene.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

După ce a fost supusă cercetării penale pentru că în luna mai a dat câştig de cauză Platformei Demnitate și Adevăr în chestiunea organizării unui referendum constituţional, Procuratura Anticorupție a sesizat și Comisia Națională de Integritate să inițieze un control asupra judecătoarei Curții de Apel Chișinău Domnica Manole.

În opinia procurorilor, magistrata ar fi pronunțat decizia cu rea-voință, din moment ce Comisia Electorală Centrală respinsese anterior desfășurarea referendumului Platformei Demnitate și Adevăr.

Ca urmare, pe agenda de joi a Comisiei Naționale de Integritate a fost inclusă examinarea sesizării procurorilor. O decizie cu privire la inițierea controlului asupra averii Domnicăi Manole nu a fost însă luată, pentru că aceasta nu a întrunit numărul minim necesar de voturi. Mai mult ca atât, vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, spune că sesizarea procurorilor ar trebui să fie clasată:

„Această sesizare nu este conformă regulamentului Comisiei Naționale de Integritate și anume nu sunt indicate motivele sau temeiurile pe care ar trebui noi să inițiem procedura de control. Deci nu sunt arătate anumite încălcări, care ar demonstra că Domnica Manole poate fi pasibilă de inițierea unui control. În cazul în care o sesizare nu este conform regulamentului, regulamentul ne obliga ca să o clasăm.”

Totuși, opinia nu este împărtășită de toți membrii CNI. Din cei cinci, doi au lipsit joi, iar dintre ceilalți trei prezenți, nu toți au considerat sesizarea procurorilor neregulamentară, spune Victor Strătilă:

„Printre cei prezenți în ședință, nu toți au fost de aceeași părere, motiv pentru care acest subiect va fi examinat în ședința următoare a Comisiei Naționale de Integritate.”

Decizia urmează a fi luată cu votul a cel puțin trei din cei cinci membri CNI. Domnica Manole a fost supusă controlului din partea CNI și anterior. Atunci procurorii au clasat însă cauza, pe motivul neîntrunirii elementelor infracțiunii. Avocata Domnicăi Manole, Diana Ioniță, consideră că procurorii încearcă doar să o intimideze pe judecătoarea Curții de Apel:

„Sesizarea procuraturii este una evazivă, defectuoasă și chiar aș îndrăzni să o apreciez că este o indicație a Procuraturii de a iniția prezentul control. Nu suntem împotriva realizării controlului, în situația în care elementar acest control urma să fie inițiat fie din oficiu, fie în rezultatul unui control planificat sau eventual în rezultatul unei autosesizări a Comisiei Naționale de Integritate, și nicidecum în rezultatul unei sesizări evazive a Procuraturii Anticorupție.”

La începutul lunii iunie, Uniunea Europeană sugera Chișinăului, într-o declarație, că „judecătorii nu trebuie urmăriți penal pentru modul cum interpretează legile sau dovezile pe care le analizează, decât dacă aceste interpretări sunt făcute evident cu rea voință”.

Mai multe ONG-uri dar și judecători și-au exprimat public îngrijorarea față de cazul Manole, solicitând explicații procurorilor cu privire la inițierea urmăririi penale, contestată ulterior de Domnica Manole. Curtea Supremă de Justiție a amânat însă ședința de astăzi și urmează să se pronunțe asupra cercetării penale a judecătoarei în data de 18 august.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG