Linkuri accesibilitate

Proteste la Chișinău cu ocazia vizitei lui Dmitri Rogozin


Vicepremierul rus și omologul său moldovean au vorbit și despre nevoia „unei foi de parcurs” pentru soluționarea problemelor comerciale dintre cele două țări.

Viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a sosit în Republica Moldova, unde se va afla pentru următoarele două zile. Ca și în cadrul vizitelor anterioare, oficialul rus a fost întâmpinat la Chișinău cu proteste. Zeci de persoane l-au așteptat pe Rogozin la ieșirea VIP a Aeroportului Internațional Chișinău, unde au fost huiduiți și membrii delegației ruse care-l însoțea. Imediat după sosire, Dmitri Rogozin a avut o întrevedere cu ministrul Economiei de la Chișinău, Octavian Calmîc, care a anunțat după discuții că au convenit asupra elaborării unei foi de parcurs care să ducă la stabilirea unor relații comerciale mai durabile între Republica Moldova și Federația Rusă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

La ora sosirii avionului cu delegația Federației Ruse la bord, pe Aeroportul Internațional Chișinău mai mulți polițiști erau deja dislocați. Atât grupul de protestatari, constituit din câteva zeci de tineri, reprezentanți ai organizațiilor și partidelor unioniste, cât și presa, nu s-a putut apropia de terminalul VIP al aeroportului. Asta nu a împiedicat însă protestatarii să scandeze.

Veniți la protest cu bannere pe care erau afișate mesaje „Armata rusă afară” sau „Rogozin, persona non-grata”, participanții au adus și un bilet de tren, simbolic.

Natalia Cibotaru: „Am aici un bilet pentru armata rusă și pentru domnul Rogozin, ca ei împreună să plece din Republica Moldova. Ei nu sunt bineveniți, populația nu-i dorește. Domnul Rogozin a fost acel care în '91-'92 a dat ordine ca să împuște în oamenii noștri. Noi ținem la populația noastră, noi suntem cei care ne construim viitorul fără ruși.”

Dan Nicu: „Având în vedere traseul acestui personaj în ceea ce privește relația lui cu Republica Moldova și cu întregul popor român, de fapt, declarațiile pe care le-a făcut în 2014, atitudinea pe care a avut-o de fiecare dată față de noi, am ieșit să-i transmitem mesajul că nu este binevenit pe acest pământ.”

Chiar dacă manifestația n-a fost una de „bun venit”, protestatarii i-au adus și flori:

Ion Purice: „Am adus acest buchet ca să-l transmitem lui Rogozin să-l pună la monumentul deportaților din Gară, astfel să recunoască deportările și acele evenimente care au fost atunci. Acum armata rusă încă este pe teritoriul Republicii Moldova, să-și ia armata și să plece acolo în Rusia. Rogozin și Vova plecați din Moldova.”

Prima întâlnire a lui Rogozin la Guvern a fost cu vicepremierul și ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc. El a declarat că a discutat cu omologul său mai mult despre relațiile comerciale, despre problema taxelor vamale aplicate produselor moldovenești și despre condițiile impuse de Rusia la exportul de fructe și legume:

„Am reușit să trecem în revistă acele evoluții, din păcate negative, a schimburilor comerciale dintre Federația Rusă și Moldova. Avem descreștere atât la exporturi cât și la importuri. Sigur că exporturile au scăzut mult mai mult decât importurile din Federația Rusă, din varii motive. [...] În pofida faptului că Republica Moldova are semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, noi de fapt vedem acest acord fiind complementar la acel acord de comerț liber care există în cadrul CSI-ului. Noi ținem foarte mult la îmbunătățirea relațiilor cu partenerii noștri tradiționali, în special cu Federația Rusă.”

Dmitri Rogozin (stânga) și Octavian Calmîc
Dmitri Rogozin (stânga) și Octavian Calmîc

Pe agenda celor doi oficiali s-au regăsit și subiecte cu privire la sectorul energetic, dar și cooperarea vamală. Viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a vorbit și despre elaborarea unei foi de parcurs, pentru a depăși problemele enumerate în cadrul întâlnirii:

„În ceea ce privește relațiile noastre bilaterale, noi credem că este foarte importantă elaborarea unei foi de parcurs în acest sens. Am trimis deja varianta noastră Chișinăului, de la care așteptăm propuneri. Planificăm ca prima etapă de lucru să se încheie în luna septembrie, iar deja în noiembrie curent vom convoca şedinţa comisiei mixte şi vom continua lucrul. Suntem siguri că pentru Republica Moldova, piața Federaţiei Ruse și a Uniunii Vamale este foarte importantă.”

Imediat după întâlnirea cu ministrul Economiei, Rogozin a plecat la Tiraspol, pentru a avea discuții cu autoritățile separatiste din stânga Nistrului.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG