Linkuri accesibilitate

Aivars Ostapko: „Principala provocare a reformei procuraturii este de a garanta independenţa procurorilor, dar şi responsabilitatea lor”


În dialog cu consilierul UE pentru reforma procuraturii din R.Moldova

De câteva luni, 25 de înalţi consilieri europeni se află la Chișinău pentru a oferi asistență în sec­toa­rele cheie ale Acor­du­lui de Aso­ci­ere, începând cu cel bancar şi terminând cu cel anticorupție. Misiunea europeană de consiliere a fost creată la solicitarea guvernului moldovean de a i se acorda asistență la realizarea reformelor democratice şi accelerarea asocierii şi integrării economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Aivars Ostapko este Consilier UE ales pentru a sprijini Procuratura în procesul de reformare şi modernizare instituţională. Noul consilier are 37 de ani, este de origine letonă şi are o experienţă de 15 ani de activitate în cadrul Procuraturii din Letonia. În ultima lună, consilierul a muncit alături de procurorii moldoveni întru accelerarea reformelor instituţionale. Într-un prim interviu de la intrarea în funcţie, Aivars Ostapko ne-a spus că cel mai mare risc al reformei procuraturii ar fi ca ea să rămână doar pe hârtie:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:09 0:00
Link direct

Aivars Ostapko: „Conceptul de reformă al procuraturii stabileşte câteva direcţii prioritare şi anume consolidarea independenţei procedurale a procurorilor, introducerea criteriilor clare pentru selectarea, numirea şi promovarea acestora şi revizuirea procedurii de desemnare a Procurorului General. Deci, pe de o parte, vorbim despre independenţă, iar pe de alta - despre responsabilitate. Pentru asta, vor fi realizate modificări în sistem şi va fi elaborat un sistem nou de evaluare a procurorilor. Principalul act legislativ care stă la baza reformei e legea adoptată deja care intră în vigoare pe 1 august 2016. Procurorul general şi preşedintele Consiliului Procurorilor au creat grupuri de lucru care au iniţiat procese active de elaborare a normelor şi procedurilor despre care am vorbit, iar eu îi ajut ca aceste norme şi proceduri să fie elaborate în conformitate cu cele mai bune norme europene.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm la accederea procurorilor în domeniu, ce ar fi nevoie să se întâmple ca să ne asigurăm că în procuratură vor lucra cei mai profesionişti şi cei mai integri oameni?

Aivars Ostapko
Aivars Ostapko

Aivars Ostapko: „În primul rând, trebuie să existe criterii de selecție clar stabilite şi bazate pe integritate şi profesionalism. În al doilea rând, cei care fac evaluările procurorilor, trebuie să se ghideze de aceste criterii. Rolul de selectare îi revine Consiliului Procurorilor, vor exista trei comisii colegiale, una din ele se va ocupa de acest lucru. Dar procedurile abia se elaborează, iar eu îmi împărtăşesc experienţa mea.”

Europa Liberă: Şi în Letonia, cum se aleg procurorii?

Aivars Ostapko: „În Letonia există o procedura care durează jumătate de an. Prima etapă este o testare a cunoştinţelor. Cei care promovează prima etapă, sunt supuşi unui examen care evaluează cunoştinţele tehnice, cum ar fi cunoaşterea legii… Dacă candidaţii promovează şi examenul, ei trec printr-o perioadă de probă de jumătate de an, în care nu au drepturi procedurale, dar li se atribuie sarcini pe care trebuie să le urmeze. După perioada de probă, urmează examenul final, în cadrul căruia persoana prezintă comisiei cum va asigura independenţa şi doar după ce promovează toate aceste etape, poate fi selectat.”

Europa Liberă: Şi se bucură de încredere procurorii în ţara dvs.?

Aivars Ostapko: „Da, dar avem şi noi o problemă: noii candidaţi nu sunt suficient de pregătiţi ca să răspundă standardelor. ”

Europa Liberă: În Republica Moldova, breasla procurorilor este privită ca una profund influențată politic. Şi toate pornesc de la Procurorul General care e numit politic. Ce soluţii întrevedeți pentru această problemă?

Aivars Ostapko: „Soluţia e în conceptul de reformă a procuraturii care prevede schimbarea modalităţii de numire a procurorului general. În principiu, principala provocare a acestei reforme este de a garanta independenţa procurorilor, dar şi responsabilitatea lor. Dar cea mai dificilă parte a reformei este realizarea normelor deja elaborate. Deci, anume realizarea cadrului legislativ va fi semnul că reformele au loc în realitate şi nu sunt doar pe hârtie. Atunci o să se vadă dacă obiectivul a fost atins, iar acest obiectiv e crearea unei procuraturi profesioniste şi independente, cu procurori care respect legea, acţionează în numele societăţii şi poartă responsabilitate. Sunt aici ca să ofer un sfat, să semnalez care sunt riscurile majore cu care se confruntă sistemul.”

Europa Liberă: Vorbeaţi de riscuri: faptul că legea s-a scris cu un procuror general, iar legile secundare se scriu cu un alt procuror general interimar, iar implementate vor fi probabil cu un al treilea procuror general este un risc pentru continuitatea reformei?

Aivars Ostapko: „Nu aş spune că este un risc. Pentru că conceptul stabileşte clar cum trebuie reformată procuratura, iar grupurile de lucru care elaborează normele secundare includ mai multe părţi, inclusiv experţi, de aceea nu cred că e o problemă cine elaborează.”

Europa Liberă: Ce exemplu de risc aţi vedea dvs. atunci?

Aivars Ostapko: „Realizare, realizare, realizare… Toţii colegii mei de aici, care poate sunt de mai mult timp, susţin că asta e problema cea mare. Putem să elaborăm o legislaţie perfectă, să avem cel mai bun cadru legislativ din lume, dar dacă nu-l realizezi, nu au sens. Elaborarea e de fapt partea cea mai uşoară, care nu garantează succesul. Accentul trebuie pus pe punere în practică.”

XS
SM
MD
LG