Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Natalia Nicorean.

„După șase luni, timp în care au activat în baza unui buget provizoriu, managerii instituțiilor medicale au mână liberă să-și planifice cheltuielile. Parlamentul a adoptat, în sfârșit, în lectură finală Legea Fondurilor de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală (AOAM). Documentul urmează însă să intre în vigoare abia după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

Legea Fondurilor nu a suferit nici un fel de modificări. Deputații au votat-o în varianta propusă de Guvern. Documentul prevede că atât veniturile, cât și cheltuielile vor fi de cinci miliarde 838 de milioane de lei. Pe Sănătate INFO citiți de unde vine grosul banilor și pentru ce servicii vor fi oferite 96 la sută din această sumă.

Asistentele medicale, nevoite să-și procure halate din banii proprii. Mai multe nurse ni s-au plâns că administrația instituțiilor medicale în care activează nu le mai oferă de ani buni haine de serviciu. Asistentele spun că un costum costă 350 de lei, iar anual au nevoie de cel puțin două unități. Unii directori de spitale au negat acuzațiile, iar alții au dat vina pe lipsa banilor și ne-au spus că fac astfel de achiziții în limita resurselor de care dispun.

Ministerul Sănătății a luat apă în gură. La aproape o lună după ce Sănătate INFO a expediat o solicitare oficială, în care întrebam despre legalitatea sistemului informațional pentru medicina primară SIA AMP, autoritatea în sănătate evită să vină cu un răspuns. Anterior, șeful Direcției Juridice a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal declara că softul pentru medicina de familie este ilegal și trebuie suspendat, pentru că nu ar avea o concepție și un regulament de funcționare, așa cum o cere buchea legii.

Tot pe Sănătate INFO aflați că serviciile oncologice din Moldova ar putea fi prestate și de către instituțiile medicale private. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege, care urmează să le ofere acestora dreptul de a diagnostica și trata pacienții cu cancer. Acum, bolnavii beneficiază de aceste servicii în mare parte, la Institutul Oncologic, iar unii cu forme mai grave sau mai rare pleacă în străinătate. Documentul urmează să fie aprobat mâine în ședință, iar ulterior va fi discutat și de către Parlament. Privații spun că o asemenea modificare a legislației va demonopoliza serviciile de tratament oncologic.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG