Linkuri accesibilitate

Socialiștii de la Chișinău sînt la a cincea încercare de a forța demisia unui ministru


De data asta ținta e ministrul justiției Vladimir Cebotari, iar demersul socialiștilor este susținut parțial de Comisia Națională de Integritate.

Moțiunea semnată de socialiști îi impută ministrului democrat al justiţiei că araduce „prejudicii grave statului” pentru că a „compromis activitatea Ministerului” şi că ar fi abandonat, în opinia socialiştilor, reformele promise în sectorul justiţiei. Deputaţii socialişti îi mai reproşează ministrului Vladimir Cebotari că în timp ce deţine o funcţie publică ar fi beneficiarul unei afaceri lansate recent.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Moţiunea opoziţie socialiste a concis cu anunţul Comisiei Naţionale de Integritate despre inițierea unui control al declaraţiilor de avere şi interese ale ministrului justiţiei Vladimir Cebotari. CNI a demarat verificarea după ce o investigaţie ziaristică a portalului Anticoruptie.md a scos la iveală că ministrul Cebotari şi fostul director al Autorităţii Aeronautice Civile, Mircea Maleca ar fi parteneri de afaceri în cadrul companii aeriene Fly One, despre care se relatează că ar ținti falimentarea companiei de stat monopoliste Air Moldova, în cadrul căreia cei doi activasera în trecut. Mircea Maleca a demisionat recent la solicitarea premierului Pavel Filip din motivul că ar fi admis conflict de interese. Spre deosebire de Mircea Maleca care şi-a ascuns implicarea în această afacere, ministrul Cebotari a indicat inclusiv în declaraţiile de avere şi interese că soţia sa se numără printre fondatorii companiei aeriene, iar sora sa e director executiv în cadrul acesteia. Comisia Națională de Integritate ar urma acum să constate dacă cei doi parteneri de afacere au admis sau nu conflict de interese.

Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari exclude că ar fi admis careva abateri:

„Faptul că se începe o verificare m-a bucurat, pentru că deja contemplam o adresare personală la CNI ca să verifice şi să se expună asupra acestor împrejurări. Eu nu admit că sunt careva lucruri incorecte, dar dacă vor fi şi careva sugestii cum ar putea fi îmbunătățite din partea organului competent am toată deschiderea.”

Cât despre moţiunea socialiştilor, Vladimir Cebotari susţine că motivele expuse în ea sunt nefondate:

„Un singur lucru îmi pare rău şi anume că nu s-au documentat atunci când au scris această moţiune şi nu cunosc exact ce a făcut ministerul în această scurtă perioadă de timp, deşi noi am fost destul de comunicativi şi am răspuns la toată lumea, inclusiv am prezentat informaţiile necesare vizavi de cele realizate în şase luni. Va fi o ocazie suplimentară pentru noi, Ministerul Justiţiei, să comunicăm pe înţelesul şi a domniilor lor şi pe înţelesul oricăror altor părţi ai societății despre ceea ce am făcut.”

Mai mulţi experţi susţin că moţiunea de cenzură a socialiştilor nu va avea nici un efect şi cel mai probabil va fi respinsă aşa cum s-a întâmplat cu alte patru moţiuni adresate miniștrilor din cabinetul Filip.

Cât despre verificările iniţiate de CNI, experţii spun că, teoretic, acestea ar urma să ofere o claritate dacă ministrul justiţiei a admis sau nu un conflict de interese şi în ce măsură și-a folosit Vladimir Cebotari funcția pentru a promova interesele noii companii aeriene.

Potrivit portalul Anticoruptie.md, Vladimir Cebotari a ajuns de mai multe ori în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate.

Comisia a depistat omisiuni în declaraţiile sale de avere şi în 2012 când Cebotari conducea Autoritatea Aviaţiei Civile, dar şi în 2014 când era viceministrul transporturilor. Ambele dosare au fost clasate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG