Linkuri accesibilitate

Fostul cancelar, Helmut Kohl, despre Brexit


Fostul cancelar Helmut Kohl și soția sa Maike Kohl-Richter, petrecându-l pe premierul ungar Victor Orban, care i-a vizitat, în mod particular, la Oggersheim, Germania, 19 aprilie 2016
Fostul cancelar Helmut Kohl și soția sa Maike Kohl-Richter, petrecându-l pe premierul ungar Victor Orban, care i-a vizitat, în mod particular, la Oggersheim, Germania, 19 aprilie 2016

Ministrul federal de finanţe critică UE, iar omologul său bavarez cere Comisiei UE să facă economii

„Europa are nevoie de o pauză de respiraţie“. Sub acest titlu a publicat astăzi ziarul de mare tiraj „Bild” opiniile fostului cancelar creştin-democrat, Helmut Kohl. Potrivit lui Kohl, care de cîţiva ani este foarte bolnav şi care a evitat din cauza aceasta mai toate apariţiile publice, Uniunea Europeană ar trebui să găsească o „modalitate raţională“ în ceea ce priveşte reacţiile faţă de referendumul din Marea Britanie. Ar fi o mare greşeală din partea Uniunii Europene, a spus Helmut Kohl, dacă i-ar închide britanicilor uşa în nas. În contextul reacţiilor multiple articulate după Brexit, Kohl a pledat pentru „calm”. În aceste momente, crede fostul cancelar, este important să fie respectată voinţa acestei ţări şi deciziile pe care le va lua.

Guvernul de la Londra încă nu s-a hotărît cînd va înainta oficialităţilor europene solicitarea de ieşire din UE. Şefii de guvern şi de stat din UE s-au pronunţat împotriva tergiversării acestui pas. Inclusiv Angela Merkel, pe care Helmut Kohl nu o apreciază ca succesoare pe scaunul pe care el însuşi l-a ocupat cîndva. În ultimele zile, ea s-a pronunţat, totuşi, într-un ton oarecum conciliant, pentru soluţionarea situaţiei „fără o întîrziere prea mare“.

În ziarul citat, Kohl a opinat că acum Europa ar trebui „să facă un pas înapoi“, iar după aceea „să facă încet doi paşi înainte“. Această desfăşurare gradată a acţiunilor europene trebuie să fie una armonizată. O acţiune comună presupune, însă, „mai mult respect“ faţă de „identităţile naţionale şi particularităţile regionale“ ale ţărilor Uniunii Europene. Totodată, Kohl a cerut UE să acorde o mai mare atenţie istoriei statelor membre, partenere.

Helmut Kohl în revista „Bild”
Helmut Kohl în revista „Bild”

Criza de încredere europeană, declanşată în urma Brexitului continuă să preocupe şi pe alţi politicieni germani.

Astfel, ministrul finanţelor, Wolfgang Schäuble, a declarat la o conferinţă, ce s-a desfăşurat la Berlin, că responsabilitatea pentru această criză revine şi Comisiei UE. Comisia nu a tras la răspundere statele cu datorii, contribuind astfel la subminarea solidarităţii europene.

Părerea lui Schäuble a fost preluată şi de către ministrul bavarez de finanţe, Markus Söder, care a avertizat faţă de impunerea Germaniei a costurilor provocate de Brexit. Într-un interviu publicat astăzi în ziarul conservator berlinez, „Die Welt”, Söder s-a referit la contribuţiile britanice la fondul comunitar care nu trebuie să fie preluate automat de Germania şi celelalte state UE. Comisia UE, sugerează Söder, ar trebui să facă economii, renunţînd la încercări de a compensa volumul contribuţiilor britanice pe seama celorlalte ţări.

XS
SM
MD
LG