Linkuri accesibilitate

Cum a trecut „biroul de legătură” cu NATO de comisia parlamentară


Manifestații pro și anti NATO în apropiere de Sculeni, 2 mai 2016
Manifestații pro și anti NATO în apropiere de Sculeni, 2 mai 2016

Ministrul apărării, Anatol Șalaru: „Acesta e abia primul pas”.

Înaintea apropiatului summit NATO de la Varșovia, la Chișinău s-au înregistrat progrese în realizarea unei inițiative mai vechi, oarecum tergiversate, privind deschiderea unui „birou de legătură” al Alianței Nord-Atlantice în Moldova neutră. Proiectul a trecut în sfârșit printr-o influentă comisie parlamentară.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

Comisia pentru politică externă şi integrare europeană din parlamentul de la Chişinău a dat un aviz pozitiv proiectului de deschidere la Chişinău a biroului de legătură cu NATO, după mai multe luni în care a ţinut documentul în sertar. Asta deşi NATO bugetase măsura încă la început de an, iar dacă Chişinăul n-ar reuşi în 2016 să o pună în practică, asta ar însemna că proiectul s-ar amâna pe o perioadă nedeterminată sau poate chiar pentru totdeauna.

Unul din membrii comisiei care a sprijinit ideea, deputatul independent Valeriu Ghileţchi, ne-a spus că întârzierea a existat din cauza unor viziuni diferite chiar din interiorul coaliţiei de guvernare asupra nevoii existenţei acestui birou:

„Au fost unele componente ale majorităţii parlamentare care erau rezervate, dar am purtat mai multe discuţii şi temerile care au existat au fost eliminate. Oricum, era o chestiune la care trebuia să oferim un răspuns, ţine de parteneriatul nostru cu NATO şi din moment ce s-a iniţiat acest lucru, trebuia să existe şi o finalitate.”

Avizul pozitiv de astăzi din comisie, adoptat cu 6 voturi pro şi 3 contra, înseamnă de fapt că democraţii, căci ei sunt cei care au ezitat, s-au decis în sfârşit să dea undă verde biroului, în ciuda unor aşteptări ca iniţiativa să producă nervozitate în raporturile Chişinăului cu Federaţia Rusă care dezaprobă de obicei orice acţiune ce ar însemna apropierea unei foste republici sovietice de NATO.

Acum, singurii care s-au opus proiectului au fost deputaţii socialişti din comisie, iar unul dintre ei, Andrei Neguţa, în trecut ambasador în Federaţia Rusă, ne-a explicat că, în viziunea grupului lui parlamentar, Republica Moldova poate coopera cu NATO şi fără un birou de acest gen, iar acum autorităţile riscă să-şi genereze dificultăţi în raporturile cu cetăţenii săi din Transnistria şi Autonomia Găgăuză:

„Prin deschiderea acestui birou, un vicepremier, Andrei Galbur, îi face probleme destul de mari altui vicepremier, George Balan, care e reprezentantul special în negocierile transnistrene. Noi ştim atitudinea deosebită care e la transnistreni şi găgăuzi la tot ce e legat cu NATO. Şi dacă noi putem activa mai departe ca să implementăm ceea ce este bun pentru Moldova, pentru ce ne trebuie să atingem aceste atitudini. Nu este nevoie de deschis cutia pandorei şi de început aceste discuţii.”

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Şalaru, care în mai puţin de o săptămână va reprezenta Republica Moldova la summit-ul NATO de la Varşovia a salutat votul de astăzi din comisia pentru politică externă:

„Acesta e abia primul pas, pentru că urmează să fie aprobat de guvern, de preşedinte, şi apoi ratificat de parlament. Îl salut, fiindcă banii au fost deja bugetaţi şi sperăm cât mai repede să treacă procedura şi să deschidem acest oficiu. Asemenea birouri există în toate ţările, inclusiv la Moscova. Acolo sunt 150 de oameni, la noi va fi un birou mic, cu 4-5 angajaţi, care va contribui la consolidarea cooperării pe toate dimensiunile pe care le avem: suntem incluşi în Parteneriatul pentru pace, avem un plan de acţiuni, Iniţiativa de Consolidare a capabilităţilor armatei naţionale – acest birou ne facilitează colaborarea, fiindcă vom avea acces direct la reprezentanţii NATO, nu va trebui să mergem noi la Bruxelles sau să vină ei la Chişinău. Va fi o cooperare mult mai rapidă şi mult mai eficientă.”

Primele discuţii despre înfiinţarea acestui birou la Chişinău au apărut la NATO cu doi ani în urmă, încă înainte de summit-ul din Ţara Galilor, ideea Alianţei fiind că, în contextul unor noi provocări de securitate pe flancul estic, ar fi bine să-şi strângă relaţiile şi cu state ne-membre de la hotar, cum e Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG