Linkuri accesibilitate

La odihnă în Antalya, după atacurile teroriste de la Istanbul


Hotel pentru turiștii ruși în Antalya
Hotel pentru turiștii ruși în Antalya

Rusia a dat undă verde turismului în Turcia, numai că unii ruși consideră că mersul la mare acum nu este o idee tocmai bună.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut guvernului să anuleze interdicția pentru turiștii ruși de a merge în Turcia, după o pauză de peste jumătate de an. Dar anunțul lui Putin care s-a înțeles cu omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să reia cooperarea după o perioadă de conflict survine într-un moment nepotrivit. Aeroportul de la Istanbul tocmai a fost scena unui triplu atac sinucigaș, soldat cu zeci de morți și sute de răniți, care îi sperie pe turiști.

„Astăzi a avut loc o conversație telefonică cu președintele Turciei, a spus Putin, miercuri, și, desigur, a continuat el, în debutul discuției am exprimat condoleanțe președintelui Turciei și întregului popor în legătură cu atacul terorist care a avut loc la Istanbul”.

A fost prima discuție între Putin și Erdogan de când aviația turcă a doborât un avion militar rus la granița cu Siria, un pilot pierzându-și viața, în noiembrie 2015. Atunci, relațiile s-au deteriorat brusc iar Rusia a răspuns cu o serie de sancțiuni comerciale. Interdicția pentru turiști de a merge la mare în Turcia urmărea să-i distrugă acesteia industria turistică obișnuită cu afluxul de ruși.

Măsura a mai fost justificată la televiziunile ruse de stat și prin faptul că Turcia este o destinație periculoasă.

Dar tocmai acum, când alte țări își avertizează cetățenii în legătură cu riscurile călătoriei în Turcia, Vladimir Putin a cerut să se anuleze interdicția, iar guvernul rus a spus că-i va îndeplini cererea în câteva zile.

Numai că unii ruși nu consideră mersul la mare în Turcia acum o idee tocmai bună.

Gheorghi, un potențial turist intervievat de Reuters pe străzile Moscovei după anunțul președintelui rus, spune că el unul nu ar merge în Turcia. „Întreaga mea familie se uită la știri și, în circumstanțele actuale, ni se pare periculos, indiferent cât de bun ar fi prețul foilor turistice. Este mai bine și mai sigur să mergi în altă parte, având în vedere atmosfera politică”, spune Gheorghi.

Convorbirea telefonică de miercuri între Putin și Erdogan a avut loc chiar a doua zi după ce liderul turc i-a trimis celui rus o scrisoare, în care își exprima regretul pentru incidentul cu doborârea avionului militar rus anul trecut.

Președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin
Președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin

Dar publicul ține pasul mai greu cu schimbările fulgerătoare ale politicienilor. Telespectatorilor le ia ceva timp să uite reportajele în care li s-a tot spus în ultima vreme cât de rău și de periculos este în Turcia.

Pentru Iulia, o altă intervievată a agenției Reuters, atmosfera politică actuală este prea riscantă. „Chiar dacă ne duceam în Turcia în trecut, astăzi nu aș mai merge și sigur nu m-ași duce cu un copil. Chiar dacă se restabilește turismul, tot nu vom merge. Cu toate că am prieteni care spun că s-ar duce cu plăcere, că nu s-ar teme în pofida celor întâmplate”, spune Iulia.

Situată mai aproape de casă și cu prețuri relativ mici, pe buzunarul multor ruși de rând, Turcia a fost multă vreme o destinație predilectă, la fel ca și Egiptul. Turismul în Egipt a fost și el suspendat pentru ruși o vreme, după ce militanții islamici supărați pe intervenția Rusiei în Siria au detonat în zbor un avion care se întorcea din Egipt, în octombrie trecut, ucigând 224 de oameni.

Redeschiderea Turciei acum este văzută drept o șansă pentru unii, în ciuda atentatelor de la Istanbul.

„Se știe că ai noștri se duc pentru că este ieftin, spune un alt trecător pe străzile Moscovei, Nikita. Experiența ultimilor ani arată că situațiile problematice ca exploziile sau luarea de ostateci îi opresc pe oameni numai pentru puțină vreme, dar apoi uită și călătoresc din nou. Mai ales că după așa ceva companiile turistice coboară prețurile. Așa încât, oamenii se duc pe propriul risc, într-un noroc, cum spune rusul”.

Așa încât, poate a știut totuși Putin ce face, când a reacționat cu atâta iuțeală la șansa refacerii cooperării cu Turcia.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG