Linkuri accesibilitate

Povestea vameşilor incompetenţi


N-ar strica să existe mai multă claritate, mai multă lumină, în povestea cu identificarea unor ageamii în Serviciul Vamal.

Vasăzică, au fost odată ca niciodată nişte vameşi moldoveni harnici şi mari profesionişti, nişte oameni drepţi şi buni la suflet, oameni cu care ţara se mîndrea. Şi au muncit aceşti vameşi cu acribie luni şi ani de zile. Dar într-o bună zi s-a schimbat conducerea vămii. Iar noua conducere a decis imediat să verifice competenţa acelor vameşi, i-a chemat la un fel de examen. Şi pe neaşteptate s-a constatat că vameşii sus-pomeniţi sînt în realitate incompetenţi, că nu cunosc bine legislaţia vamală, că sînt de fapt nişte ageamii.

Tristă, foarte tristă poveste. Aş zice chiar că e ciudat-miraculoasă. Pentru că în mod normal te întrebi: dar cum au ajuns aceşti incompetenţi să lucreze acolo? Cînd erau angajaţi nu s-a ţinut cont de profesionalism? Sau ei erau la început profesionişti, iar apoi profesionalismul li s-a spulberat? Dar cum poate un om competent, pregătit, să-şi piardă competenţa în timp ce lucrează? Miraculoasă de-a dreptul mi se pare situaţia asta.

Ei bine, acum aceşti vameşi cu lacune vor fi concediaţi. Dar cum rămîne cu cei care i-au angajat pe vameşii slăbuţi? Şefii aceia rămîn să lucreze în continuare? Sau eu deja sînt în altă parte? Nu ştim asta şi misterul se îngroaşă.

Ar fi foarte oportun să ştim care e opinia vameşilor concediaţi. Aceştia ce cred? Recunosc oare că sînt incompetenţi? Sau poate se simt nedreptăţiţi? Păi, să ne spună ceva, să protesteze, dacă nu sînt de acord cu rezultatele examenului. Deocamdată vocile lor nu se aud. Sau li se propun alte locuri de muncă şi oamenii s-au resemnat?

Povestea asta cu identificarea unor ageamii în Serviciul Vamal mi se pare niţel confuză. N-ar strica să existe mai multă claritate, mai multă lumină. Asta pentru ca supoziţia unor cîrcotaşi – aceea că fiecare şef nou vine cu oamenii lui – să nu cîştige teren şi să nu alimenteze suspiciuni.

XS
SM
MD
LG