Linkuri accesibilitate

Primul summit UE fără Anglia


Cancelarul german Angela Merkel la Conferința de presă după reuniunea Consiliului European
Cancelarul german Angela Merkel la Conferința de presă după reuniunea Consiliului European

Scoția își pledează independența la Bruxelles.

Pentru prima oară în mai bine de patru decenii, liderii UE s-au reunit miercuri, 29 iunie, fără Marea Britanie, premierul David Cameron întorcându-se în timpul nopții la Londra fără nici un plan precis de separare de UE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct

Cei 27 au acceptat doar ca responsabilitatea declanșării faimosului Articol 50 din Tratatul de la Lisabona, care stabilește modalitatea ieșirii din UE, să fie lăsată în sarcina viitorului premier conservator britanic, care va fi ales în toamnă.

Angela Merkel, însă, i-a transmis lui Cameron, în noaptea de marți spre miercuri, că nu există întoarcere.

Mesajul comun al celor 27 a fost că nu va exista nici o negociere cu Londra până când guvernul nu își notifică cererea oficială de retragere din UE.

Dacă Marea Britanie va dori să participe în continuare la Piața Comună europeană, accea nu va fi o Piață Comună „à la carte”. Londra va trebui să accepte întreaga legislație europeană, inclusiv cea care asigură libera circulație a persoanelor, ceea ce contrazice total promisiunile partizanilor Brexit care au provocat criza actuală.

Noutatea zilei a fost extrema vizibilitate de care s-a bucurat șefa guvernului autonom scoțian, Nicola Sturgeon, venită special la Bruxelles pentru a pleda independența Scoției.

Nicola Sturgeon a anunțat deja că Scoția, unde alegătorii au votat în proporție de peste 60% pentru rămânerea în UE, dorește să organizeze un nou referendum în chestiunea independenței de Anglia, după cel din 2014, când NU a câștigat cu 55%.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG