Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Cea mai bună abordare este să-ți spui că a fost apăsat un buton indicînd o pauză în integrarea europeană”


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Reacții prezidențiale americane la Brexit.

Care este reactia americana la referendumul din Marea Britanie in care au avut cistig de cauza cei care doresc iesirea tarii din Uniunea Europeana? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Obama a spus ca „isteria” financiara si globala nu-si are locul, in contextul deciziei britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana. Seful executivului american a mai spus ca desi integrarea europeana trece prin-un impas, schimbari cataclismice sint putin probabile. „S-a produs putina isterie dupa Brexit ca si cum NATO ar fi disparut, alianta trans-atlantica s-ar dizolva si fiecare tara s-ar ascunde in propriul colț. Nu este ceea ce se intimpla de fapt” – a spus presedintele Obama intr-un interviu acordat retelei nationale publice de radio.

Aceste comentarii survin in vreme ce, ieri, pietele financiare s-au redresat putin, dupa ce socantul rezultat al referendumului britanic costase initial bursele actiuni in valoare de trei bilioane de dolari. Chiar si asa, activitatea pe pietele financiare internationale se mentine volatila, in ciuda asigurarilor venite de la politicieni.

Pe ansamblu, dincolo de efectele factuale imediate, Brexit creaza ingrijorare in legatura cu aceasta noua etapa de raportare la fenomenul globalizarii, care a generat un val de populism, fara precedent in istoria recenta. Oficialitati americane au spus ca economia tarii este suficient de puternica pentru a rezista si s-au angajat sa mentina relatii strinse, atit cu Uniunea Europeana cit si cu Marea Britanie. Obama a spus ca respecta optiunea britanicilor desi nu a fost de acord cu deznodamîntul. El a adaugat ca britanicii au reactionat la o Uniune Europeana care crestea mult prea repede fara atit de mult consens precum ar fi avut nevoie. „Cea mai buna abordare este sa-ti spui ca a fost apasat un buton indicind o pauza in integrarea europeana” – a spus presedintele american. El a adaugat ca este un moment in care europenii se vor gindi cum sa mentina identitati nationale, cum sa pastreze beneficiile integrarii si cum sa se raporteze la frustrarile care se manifesta in rindurile electoratului.

XS
SM
MD
LG