Linkuri accesibilitate

Iurie Ciocan: „Vrem să arătăm tuturor că votul prin internet este posibil și în Republica Moldova”


Este votul electronic de la distanţă o soluţie pentru Republica Moldova în condiţiile în care, după cum se consideră, peste o pătrime din populaţia acesteia se află în emigraţie permanentă sau temporară? Ce trebuie să se întâmple ca intenţia anunţată a Comisiei Electorale Centrale de a introduce votul prin Internet deja din 2018, la viitoarele alegeri parlamentare, să devină realitate?. Aceste şi alte aspecte ale unei posibile reforme electorale în convorbirea cu Iurie Ciocan, membru al CEC.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:22 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aşadar, CEC şi-a anunțat intenția de a introduce votul prin internet din 2018, la viitoarele alegeri parlamentare regulamentare. Intenție consolidată de un studiu privind posibilitățile şi condițiile de realizare a unei asemenea reforme electorale, studiu prezentat în ajun. Întâi de toate, cât de mult este îmbrățișată această idee la nivelul autorităților ca soluție pentru RM, cu o pătrime, cel puțin, de populație în afara ţării şi cât sprijin politic are?

Iurie Ciocan: „Noi avem o ambiție, să facem un proiect pilot în cadrul alegerilor parlamentare din 2018, ceea ce înseamnă că va fi o simulare a alegerilor prin intermediul rețelelor electronice, pentru a arăta tuturor, începând cu cetățenii și terminând cu clasa politică, că se poate de utilizat acest instrument la alegerile din Republica Moldova. Suport, sper că vom găsi. Am început discuțiile și cu parlamentarii. Cu suportul vicepreședintei, Liliana Palihovici am stabilit și o prezentare în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, în prima jumătate a lunii iulie, a aceluiași studiu. Noi, cu forțe proprii, începem deja proiectarea propunerilor pentru modificarea legislației electorale necesare în acest domeniu. Deci cu pași mici, dar fermi, noi mergem spre realizarea acestei viziuni, care nu a apărut în Republica Moldova, este o realitate dezvoltarea tehnologică și noi nu avem nici un drept să rămânem în urma acestei dezvoltări.”

Europa Liberă: Această pilotare va fi un vot pe bune, sau va fi în paralel, pe lângă alegerile cu hârtia?

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

Iurie Ciocan: „Nici într-o țară din lume nu există exclusiv votarea pe rețele electronice. Votarea pe rețele electronice vine doar ca o alternativă, pentru a extinde posibilitatea cetățenilor de a participa la votare, acolo unde cetățeanul sau alegătorul nu poate să vină la biroul electoral. Pentru noi în 2018 va fi o simulare, deci nu va purta caracter juridic acest exercițiu. Scopul de bază este să arătăm că se poate și să testăm toată baza tehnologică pe care o avem în dotare.”

Europa Liberă: Se consideră, în general, că politicienii s-ar împotrivi în mod tradițional votul de la distanță, prin internet, deoarece ar fi „periculos”, ar presupune riscuri de fraudă. Dacă ar fi să faceți propria Dvs. apreciere a atitudinii clasei politice moldovenești faţă de posibilitatea votului prin internet, cum aţi caracteriza-o?

Iurie Ciocan: „Nu doar politicienii, orice om are o anumită îngrijorare față de lucrurile noi, față de lucrurile pe care niciodată nu le-a încercat și de fiecare dată, cu precauție tratează asemenea situații. Scopul nostru este să venim cu cât mai multe explicații. Începem de la lucruri simple, domnilor deputați, domnilor cetățeni ai Republicii Moldova. Cred că majoritatea dintre noi avem carduri bancare. Deci în momentul în care am mers pe deprinderea de a ține banii, nu în propriul buzunar, dar pe un anumit purtător electronic și gestionăm această procedură deja de ani buni, de ce nu am încerca și aici. Sunt anumite riscuri și riscurile date, ele sunt generale în toată lumea. Problemele de bază țin de asigurarea secretului votării, unicitatea votării și integritatea acestui vot până la tabularea rezultatelor. Cum există probleme, așa s-au găsit state cu soluțiile proprii. Noi, la fel, încercăm să studiem foarte detaliat experiența internațională și s-o transpunem la realitatea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: O recomandare este şi aceea a posibilității votului multiplu: adică votul prin Internet ar trebui să le permită alegătorilor să voteze de mai multe ori, fiind luat în calcul doar ultimul vot. Şi asta ca măsură împotriva cazurilor de cumpărare a voturilor şi împotriva presiunii din partea semenilor. Dar în acest caz, cei care votează cu hârtia nu ar fi oarecum discriminați?

Iurie Ciocan: „Nu ar fi discriminați pentru că, oricum, dreptul constituțional de un cetățean- un vot este garantat. Posibilitatea de a vota electronic într-adevăr este supusă riscurilor despre care am vorbit și pentru a diminua aceste riscuri, în unele state s-a mers pe soluția despre care vorbiți dumneavoastră. I se oferă posibilitatea alegătorului pentru o perioadă de timp să voteze, pentru că votarea pe internet nu are loc doar o singură zi, așa cum are loc votarea tradițională, și în această perioadă, de obicei o săptămână înaintea alegerilor, alegătorilor li se oferă dreptul să voteze. Poate să voteze o dată, să-și schimbe opțiunea, să mai voteze o dată. Oricum, în calcul se ia ultimul vot. Mai mult ca atât, conceptual, sistemul nostru de evidență electronică a alegătorilor, a faptului participării la votare, se bazează pe codul personal al fiecărui cetățean. Deja nu mai este o surpriză pentru cei care merg la votare, că un operator bifează codul personal într-un computer. Acest computer face anumite operațiuni, verifică dacă a participat alegătorul la votare sau nu, s-a prezentat la biroul potrivit sau nu. Exact același lucru se va întâmpla și cu votarea pe internet. Momentul în care e voi decide să votez electronic, dar ulterior, în ziua alegerilor mă voi prezenta la biroul electoral, totuși voi vota cu buletinul de hârtie și automat sistemul îmi va radia votul depus de mine, de acest CNP, depus electronic anterior.”

Europa Liberă: Acest sistem este prevăzut doar pentru emigranți, pentru persoanele din afara țării și cu mobilitate redusă din Republica Moldova sau pentru toată lumea care vrea să voteze prin internet?

Iurie Ciocan: „În momentul în care un asemenea instrument va fi disponibil, el va fi disponibil oriunde în lume și oricărui alegător eligibil din Republica Moldova. Eu am văzut un exercițiu asemănător în Estonia, în anul 2007. Președintele Estoniei a votat din biroul său, de pe computerul său de serviciu a participat la votare, la alegerile parlamentare. Biroul unde dânsul trebuia să voteze era exact peste drum, dar dumnealui, pentru o grupă de observatori, ne-a arătat cum funcționează acest sistem.”

Europa Liberă: Ce garanții ar putea fi că la un moment dat nu vor pica computerele, că nu vor fi virusate, că nu se vor produce manipulări, de exemplu?

Iurie Ciocan: „Dar care ar fi garanțiile că în ziua alegerilor nu va fi vijelie, va fi o ploaie torențială.”

Europa Liberă: Totuși, în plan politic, s-a mai întâmplat ca în ziua alegerilor să pice computerele.

Iurie Ciocan: „S-a întâmplat, dar și în acele situații de criză noi am găsit soluțiile potrivite. Cum am zis, nu doar o zi se votează prin intermediul rețelelor electronice, se votează pe o perioadă mai lungă timp. Apoi, acest vot, rămâne a fi la etapa actuală doar ca un vot de alternativă, ca o procedură de alternativă.”

Europa Liberă: De ce totuși atât de târziu, de ce nu la alegerile prezidențiale un proiect pilot, astfel încât la alegerile din 2018 să se voteze pe bune prin internet?

Iurie Ciocan: „Eu am același sentiment, că noi demult am fi trebuit să facem acest lucru. Am încercat de ani buni să facem acești pași înainte. Din păcate, sunt mai multe conexiuni legate de cultura politică, de încrederea în aceste instrumente și anume cultivarea încrederii durează. Noi avem această ambiție să pilotăm, anume pentru a arăta că se poate. Merge și în alte state, se poate și la noi. Este ireversibilă dezvoltarea tehnologică. Noi nu putem să rămânem în urmă, este absolut de neconceput să rămânem în afara progresului tehnologic.”

Europa Liberă: Legislaţia va trebui modificată considerabil. Aveți vreo previziune că procesul de adoptare a amendamentelor se va desfășura normal şi nu va fi zădărnicit la un moment dat?

Iurie Ciocan: „Orice proces legislativ are anumite faze și cum am zis, de luna viitoare începem printr-o prezentare amplă și ulterior cu puterea argumentului o să discutăm cu politicienii, cu partidele, să încercăm să explicăm beneficiile și rezultatele pozitive pe care poate să le aducă un asemenea instrument.”

Europa Liberă: Ar fi necesare amendamente la Constituție, de vreme ce aceasta a fost adoptată când Internetul era un lux pentru deputați?

Iurie Ciocan: „Venim cu o recomandare importantă, ar fi necesar ca cel puțin Curtea Constituțională să dea o viziune de secretul votului, cum este utilizat acest secret al votului, care este statutul lui în cadrul unui instrumentar electronic. Deseori se discută că în momentul în care alegătorul se află acasă, în intimitatea apartamentului, în fața unui computer, ar putea să existe riscul unui vot familial, ori cumva să fie influențat. Votarea de mai multe ori poate rezolva și acest lucru. Noi trebuie să începem să mergem pe această cale.”

Europa Liberă: Emigranţii moldoveni reflectă patria în toată diversitatea ei, unii sunt mai pricepuți, alții mai puțin. Votul prin Internet ar presupune şi o anumită instruire a lor, cum se va realiza?

Iurie Ciocan: „Migranții noștri demult nu mai folosesc telefonia simplă pentru a comunica cu familiile lor din țară. Am făcut și în cadrul mai multor studii aceste analize. Marea majoritate a migranților folosesc activ tehnologiile informaționale, decât unii cetățeni din Republica Moldova. Noi nu venim cu soluții foarte sofisticate. Participarea la votare ar necesita anumite acte de identitate electronice și aici este problema de bază, pentru că ar necesita documentarea adecvată a fiecărui cetățean. Cetățeanul trebuie să fie identificat la distanță și acest lucru este posibil numai prin intermediul unui buletin electronic, sau prin intermediul unei semnături electronice valabile. Aici eu văd o problemă mai mare, pentru că aici statul ar trebuie să poarte o campanie și o politică mai pro activă. Dar cetățenii, ei vor accepta acest lucru, pentru că noi avem deja deprinderea folosirii acestor tehnologii.”

XS
SM
MD
LG