Linkuri accesibilitate

Atacuri teroriste la aeroportul din Istanbul: cel puțin 36 de oameni și-au pierdut viața, peste o sută au fost răniți


Cel puțin 36 de oameni și-au pierdut viața și mai mult de o sută au fost răniți în urma atacurilor cu bombă, produse în seara zilei de marți, la aeroportul internațional din Istanbul.

Potrivit oficialităților turce, trei atacatori sinucigași au sosit la aeroport cu un taxi și s-au aruncat în aer la intrarea în aeroportul Atatürk, în apropiere de postul de control, după un schimb de focuri cu poliția. Unul din atacatori a deschis focul dintr-o armă automată asupra călătorilor, înainte să-și detoneze vesta cu explozibil.

Ministrul turc al justiției Bekir Bozag a spus că o altă explozie s-a produs în apropiere de stația de metro de la aeroport.

Făcând o paralelă cu atacurile teroriste de la aeroportul din Bruxelles din luna martie, premierul Turciei, Binali Yildirim, a spus că după primele indicii răspunzător de atacuri ar fi organizația teroristă Statul Islamic.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat atacurile, îndemnând liderii lumii, în special cei occidentali, să adopte o poziție fermă împotriva terorismului.

După atacuri, aeroportul Atatürk a fost închis, sute de călători fiind redirecționați spre alte aeroporturi din țară. Dar, după ora 3.00 noapte, autoritățile au reluat traficul aerian.

Statele Unite și-a suspendat zborurile spre Istanbul. Casa Albă de la Washington, Națiunile Unite, Germania, guvernele altor țări au condamnat ferm atacurile de la aeroportul Atatürk.

Atacurile teroriste sunt tot mai frecvente în ultima perioadă în Turcia. Răspunderea pentru acestea și le asumă, de regulă, milițiile kurde. Țintele militanților kurzi au fost însă, până acum, militari sau obiective militare. Anterior, câteva atacuri asupra civililor și le-a revendicat organizația teroristă Statul Islamic. Deocamdată, nici una din cele două organizații nu și-a revendicat atacurile de la aeroportul internațional Ataturk.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG