Linkuri accesibilitate

Moscova și acțiunile de hărțuire ale diplomaților americani


Gesturile de hărțuire și intimidare ar fi un răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei (Washington Post).

In „Washington Post”, John Rogin scrie despre actiunile de intimidare de care se face vinovata Rusia impotriva unor diplomati americani in Europa. Cum se manifesta acțiunea de intimidare? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

John Rogin scrie ca la o recenta reuniune a ambasadorilor americani din Europa si Rusia, citiva s-au plins de actiunile serviciilor secrete de la Moscova, care hărțuiesc diplomați americani.

Unele dintre actiuni sint doar neplacute: urmari, aparitii neanuntate la evenimente sociale sau articole platite menite sa compromita diplomati. Altele includ acte criminale cum ar fi patrunderea in locuinte, unde oamenii Moscovei doresc să sperie nu sa sustraga obiecte.

Fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul povesteste cum agenti i-au urmarit copiii pina la scoala. Aceste actiuni nu sint noi, in timpul primei presedintii Obama, agenti rusi au patruns in locuinta atasatului militar american la Moscova si i-au omorit ciinele.

De la ocuparea unei parti a Ucrainei, actiunile serviciilor rusesti s-au intetit. Surse americane arata ca in ultima vreme actiunile de hărțuire sint un raspuns la sanctiunile occidentale impotriva Rusiei.

John Rogin scrie ca au existat discutii in administratia Obama cu privire la calea de urmat, in cele din urma presedintele nedorind sa raspunda cu aceasi moneda. In articol este citat si raspunsul unui purtator de cuvint rus care nu neaga actiunile incriminate, spunind ca ele ar fi consecinta manierei in care sint atacate Rusia si diplomatii ei. Surse americane neaga ca ar exista asemenea echivalente. In cea mai recenta dintre intilniri secretarul de stat Kerry i-a cerut lui Vladimir Putin sa puna capat actiunilor de hărțuire. Apelul nu a gasit răspuns.

XS
SM
MD
LG