Linkuri accesibilitate

Societatea civilă atrage atenția ministerului finanțelor de la Chișinău


Mai multe programe de prevenire a infecțiilor HIV SIDA în rândurile consumatorilor de droguri riscă să fie suspendate începîn din 2018 din lipsă de bani.

Mai multe programe de prevenire a infecțiilor HIV SIDA în rândurile consumatorilor de droguri riscă să fie suspendate, din 2018, din lipsă de bani. Astfel, mii de persoane expuse riscului vor rămâne fără ajutorul necesar în combaterea acestei infecții. Și pentru că Republica Moldova nu are un mecanism pentru a acoperi aceste cheltuieli, mai multe ONG-uri care desfășoară acțiuni privind combaterea HIV SIDA s-au deplasat la Ministerul Finanțelor ca să semnaleze problema.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct


Un milion de lei anual - aceasta este suma, estimativă, de care ar fi nevoie pentru a acoperi cheltuielile pentru programele de prevenire a infecției HIV în rândurile consumatorilor de droguri. Potrivit Uniunii pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, costul serviciilor pentru o singură persoană pentru un an ar fi de 800 de lei. Asta ar include schimbul de seringi, distribuirea prezervativelor, dezinfectante, consiliere psihologică, medicală dar și acțiuni de informare.

În prezent, cheltuielile pentru aceste servicii sunt acoperite de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei. La sfârșitul anului 2017 finantarea va fi oprită, spune Ala Iațco, președinte al Uniunii pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.

„Asta este politica fondului, el oferă țărilor un suport financiar pentru o perioadă, până ce țara pune pe picioare niște mecanisme, până ce țara preia angajamentul, și a venit timpul când Fondul a zis că va revedea principiul de finanțare, și cu siguranță statul trebuie să înceapă să acopere și contribuția pe aceste programe.”

În consecință, sistarea acestor servicii, spune Ala Iațco, va spori riscul de infecție în mediul vizat de programele de asistență, mediu din care face parte și tânărul Petru, prezent astăzi la acțiunea din fața Ministerului Finanțelor:

„De aceste programe depinde viața mea, dar și a prietenilor mei. Guvernarea noastră și-a asumat angajamentul în fața celor de la Fondul Global, în cadrul unei reuniuni din 30 septembrie desfsășurată la Tbilisi, să asigure finanțarea programelor de reducere a riscurilor de infecție cu HIV. Totul a rămas însă pe hârtie. [...] Fiecare leu investit în aceste programe va economisi alți 12, 15 lei pe viitor, este mai ușor să previi decât să înlături consecințele.”

Chiar dacă să previi costă mai puțin, Republica Moldova cheltuie în prezent cei mai mulți bani pentru înlăturarea consecințelor, spune reprezentanta Asociației Obștești A FI”, Svetlana Doltu:

„Statul se implică, există o cotă parte de aproximativ 60% de cofinanțare, dar peste doi ani pleacă unul dintre cei mai importanți donatori, astfel statul trebuie să preia aceste activități actualmente realizate din resurse străine.”

De ce societatea civilă crede că aceste programe de prevenire a infecțiilor HIV trebuie finanțate din bani publici, am întrebat-o pe Corina Popa, reprezentant al Asociației „Tinerii pentru dreptul la viață”, prezentă și ea la manifestație:

„Publicul larg trebuie să înțeleagă că este un pericol nu doar pentru acest grup restrâns de persoane, dar și pentru publicul larg, ține de sănătatea publică. Aceste persoane fac parte din întreaga societate, iar ei nu locuiesc undeva aparte, fără a avea tangență cu restul societății.”

Ministerul Finanțelor nu a reacționat, deocamdată, la acțiunea societății civile. Cristina Nicolau, din cadrul Serviciului de comunicare cu mass-media, a declarat că ministerul va delega în curând o persoană care va purta un dialog cu reprezentanții societății civile cu privire la aceste subiect.

Oficial sunt înregistrați peste zece mii de consumatori de droguri, dintre care trei mii sunt consumatori de droguri injectabile. Potrivit Uniunii pentru Prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, datele neoficiale spun însă că, de fapt, în țară sunt peste 30 000 de consumatori de droguri injectabile.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG