Linkuri accesibilitate

Spania în căutarea stabilității politice


Mariano Rajoy (în centru) după anunțul rezultatelor alegerilor de duminică
Mariano Rajoy (în centru) după anunțul rezultatelor alegerilor de duminică

Partidul Popular al premierului în exercițiu Mariano Rajoy, cu 137 de locuri în Parlament, are nevoie de sprijinul altora pentru a ajunge la majoritatea de 176.

Alegerile spaniole de duminică nu au rezolvat categoric criza politică din Spania, care durează de șase luni, contribuind la starea de incertitudine din politica europeană, după șocul cauzat de referendumul Brexit în Marea Britanie. Premierul conservator în exercițiu Mariano Rajoy al cărui partid a obținut cele mai multe voturi, dar nu și majoritatea și-a exprimat speranța că va reuși de data aceasta să găsească suficient sprijin parlamentar pentru a forma guvernul.

Alegerile parlamentare de duminică au fost primele alegeri repetate din Spania, care s-au organizat pentru depășirea blocajului politic cauzat de scrutinul neconcludent din decembrie, anul trecut.

Cu aproape 33% din voturi, Partidul Popular al premierului în exercițiu Mariano Rajoy și-a îmbunătățit scorul, dar, cu numai 137 de locuri în Parlament, are nevoie de sprijinul altora pentru a ajunge la majoritatea de 176.

„Revendicăm dreptul să guvernăm tocmai pentru că am câștigat alegerile”, a declarat premierul Rajoy duminică seara. „De mâine, a mai spus el, vom începe să discutăm cu toată lumea (…). Vom purta acest dialog cu singurul scop să apărăm Spania și pe fiecare spaniol în parte”, a spus Rajoy.

În afară de Partidul Popular, în Parlamentul de la Madrid au intrat alte trei formațiuni. Pe locul doi s-a situat celălalt partid spaniol tradițional, Partidul Socialiștilor. Coaliția stângii radicale Unidos Podemos a înregistrat un rezultat sub așteptări și ocupă locul al treilea, iar pe ultimul loc, la fel cu un scor redus, s-a clasat cealaltă formațiune spaniolă nouă, partidul de dreapta Ciudadanos.

Spania începe o rundă proaspătă de negocieri în culise pentru a se afla ce partide pot face din coaliția guvernamentală. Această misiune s-a dovedit imposibilă în ultimele șase luni de blocaj politic.

Dar acum, premierul Rajoy are o poziție mai solidă. Astăzi, el și-a exprimat speranța că va ajunge la o înțelegere de formare a coaliției guvernamentale în decurs de o lună.

Opțiunile de coalizare identificate de agenția Reuters includ un pact de centru-dreapta între Partidul Popular și nou-veniții liberai din partidul Ciudadanos, o coaliție largă în stil german între populari și socialiști și chiar un guvern minoritar al popularilor.

Presiunea asupra politicienilor spanioli, mai notează Reuters, este acum mai mare din cauza incertitudinii și confuziei create în Uniunea Europeană de decizia Marii Britanii să iasă din blocul comunitar.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG